bezár
 

art&design

2011. 02. 12.
Giuseppe Arcimboldo képei Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazatértek Milánóba Giuseppe Arcimboldo alkotásai, a XVI. századi festőművész összes ismert képét bemutatja a szülővárosában május közepéig látogatható tárlat.

prae.hu

A milánói királyi palotában a napokban megnyílt kiállítás a fantázia festőjeként ismert Giuseppe Arcimboldo művészetét kíséri végig. A tárlat bemutatja, hogyan nyert ihletet a művész Leonardo groteszk rajzaiból és hogyan adta ezt tovább Caravaggiónak. Láthatók Arcimboldo ifjúkori tervei a milánói dóm üvegablakaihoz, az udvari mulatságokhoz készített díszlet- és jelmezrajzai - számolt be a kiállításról a Corriere della Sera című napilap.

A milánói tárlaton első alkalommal csodálhatja meg a közönség azokat - az 1562-ben kezdődött bécsi udvari korszak előtt - Münchenben festett fejeket, melyeket korábban nem Arcimboldónak tulajdonítottak. Kiállították azt a festmény is, amelyen gyümölcskosár alkotja a fejet és a képet megfordítva egy másik arc tűnik elő.

A tárlat gondozója, Sylvia Ferino-Pagden, a bécsi Kunsthistorisches Museum képtárának igazgatója arra emlékeztetett, hogy Arcimboldót halála után elfelejtették. 1936-ban fedezték fel újra egy New Yorkban rendezett dadaista és szürrealista kiállítás alkalmával.

A tárlat egyfajta hazatérésnek is számít, hiszen Giuseppe Arcimboldo Milánóban született 1527-ben és ott is halt meg 1593-ban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés