bezár
 

zene

2011. 02. 12.
Váci Tavaszi Fesztivál Liszt és Bartók jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Váci Tavaszi fesztivál zenei programjai elsősorban a Liszt- és Bartók-évfordulók köré szerveződtek, de a műfaji változatosság továbbra az esemény egyik legfontosabb jellemzője marad - mondta el Iványi Károlyné, a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója.

prae.hu

Kifejtette: Liszt Ferenc születésének 200., Bartók Béla születésének pedig 130. évfordulóját ünnepli a világ ebben az évben, ezek a 2011-es fesztivál koncepcióját is meghatározták. A március 17. és április 7. között tartandó fesztivál produkcióinak száma kevesebb az előző évekéhez képest, de a magas színvonal és a műfaji sokszínűség azonban változatlan - emelte ki a vezető.

A zenei kínálatban többek között harmonikakoncert és kórushangverseny, musical és operett, dalest és dzsessz szerepel; a régi kávéházak hangulatát egykori filmslágerek mellett rumba és szving idézi meg.

A fesztivál nyitó hangversenyén a Váci Szimfonikus Zenekar és Bogányi Gergely zongoraművész tiszteleg Liszt és Bartók életműve előtt, s Ábrahám Márta hegedűestje is a Bartók-évforduló jegyében zajlik.

A színházi világnapot a közönség az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös előadásával, a Csíksomlyói passióval ünnepelheti, de szerepel pódiumest és Shakespeare-vígjáték is az irodalmi kínálatban.

A fesztivál programjában két jelentős kiállítás is szerepel: Béki Márton festőművész tárlata mellett Vác és testvérvárosainak - például Donaueschingen, Székelyudvarhely és Vágtölgyes - művészei mutatkoznak be a Vendégünk: Európa című tárlat keretében.

Az immár kilencedik alkalommal rendezendő fesztiválnak több kísérőprogramja is lesz, köztük a Dunakanyar hangja tehetségkutató verseny döntője, valamint a Váci Ifjúsági Fúvószenekar koncertje.

A programsorozatot a város támogatása teszi lehetővé, az idei költségvetés mintegy hétmillió forint. A szervezést és a rendezést a művelődési ház munkatársai végzik, s munkájukat önkéntesek is segítik majd. A fesztivál központi helyszínei a Madách Imre Művelődési Központ és a Bartók Béla Zeneiskola.

Mint az igazgató kiemelte, a tavaszi eseményre mind többen érkeznek a térségből, a fővárosból, sőt a határokon túlról is. Ezért vált fontossá, hogy a rendezvény - mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál vidéki helyszíne - mostantól önálló honlappal rendelkezik. A www.vacitavaszifesztival.hu oldalon a részletes programismertetés mellett internetes jegyrendelésre is lehetőség van.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés