bezár
 

art&design

2011. 02. 12.
Új csehországi galériák kérdőjelekkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több százmillió koronás közbefektetésekkel új galériákat építenek és régebbieket újítanak fel a következő években Csehországban. A beruházások elsősorban a regionális galériákat érintik, amelyek az egyes régiók tulajdonában vannak.

prae.hu

Cseh lapbeszámolók szerint régiónként a helyzet nagyon eltérő. A morva-sziléziai Ostravában például kicsinek tartják a helyi képzőművészeti galériát, ezért döntés született a kibővítéséről. Szerencse, hogy a városközpontban álló galéria szomszédságában egy szabad telek van, így a bővítés könnyen megoldható. Ráadásul Ostrava a közeljövőben szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni, ez fontos érv a beruházás mellett. A pályázat már le is zajlott, s az alkotók nem titkolják: a jövőbeni újjáalakított galéria a város egyik építészeti látványossága lesz, legalábbis ez a tervezők ambíciója. A költségvetés egy részét a morva-sziléziai régió vállalja, míg másik részét az európai strukturális alapokból szeretnék megszerezni. A munkálatok 2013-ban kezdődnek, s az új galériát három év múlva kellene átadni a nagyközönségnek.

Hasonló a helyzet az észak-csehországi Liberecben is. A regionális művészeti galéria felújítása érdekében a régió összefogott a várossal. A meglévő galériát összekapcsolják a már régen nem használt egykori városi fürdőközponttal, s 2013-ban már az új galériát is látogathatnák az érdeklődők. Probléma azonban, hogy Liberecben megváltozott a város vezetése, s nem kizárt, hogy az új emberek nem mindenben vállalják fel elődeik terveit, amely a 360 millió koronás projekt megvalósításának csúszásához vezethet.

A múzeumok és galériák rendszere még a szocializmus időszakában alakult ki, s az intézmények az utóbbi évtizedben, az ország új, regionális területi felosztásának bevezetése után csak nehezen álltak át az új területi és gazdasági modellre. Nem minden intézmény van ugyanis a régiók kezében, többet például a kulturális tárca irányít. Ez a helyzet az észak-morvaországi Zlínben, de a közeli Olmützben is. Míg Zlínben az állam és a régió megegyeztek, s az új regionális kultúrközpontot az egykori Bata cipőgyár régi épületeiben alakítják ki, addig Olmützben gondok vannak. A zlíni költségek 800 millió euróra rúgnak.

Egy közép-európai kulturális központ, az úgynevezett Közép-Európai Fórum létrehozásáról 2008-ban döntött a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kulturális miniszter. Olmützben a projekt megvalósításával a helyi képzőművészeti múzeumot bízták meg. Néhány kiállítás aránylag nagy sikere, köztük a magyar művészeké is, optimista hangulatot teremtett, amelyet azonban a tavalyi év gazdasági gondjai most romba döntöttek. A jobbközép kézbe került cseh kulturális tárca ugyanis nemrégiben közölte, hogy az európai uniós pályázaton nem támogatja a projektet, s pénz nélkül lehetetlen a kitűzött célok megvalósítása. A város vezetése és a képzőművészeti múzeum is "nagyon dühös": az elmúlt két évben drága pénzen megvették a szükséges telkeket, épületeket, lezajlott az építészeti pályázat is, s most mindez a jelek szerint - legalábbis ideiglenesen - dugába dőlt. A projekt értéke 500 millió korona.

Nagyjából hasonló forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok a nyugat-csehországi Pilsenben is, amely 2015-ben szeretné megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ott a Nyugat-Csehországi Galéria új épületének a felhúzása kérdőjeleződött meg. A tavaly őszi helyhatósági választások után az új regionális , illetve városvezetés szintén a kultúrán akar spórolni. Pilsen azonban jelezte: terveit nem adja fel, s európai alapokból próbál meg pénzt szerezni, mintegy 700 millió euróra van szüksége a városnak.

Prágában jó és rossz példa egyaránt van. A pozitív példa a napokban megnyílt prágai antik múzeum, amelyben első ízben láthatóak egy helyen a Csehországban található legjelentősebb régi római, görög, egyiptomi műtárgyak. A városi tanács tavaly megvette a Colloredo-Mansfeld-palotát is, ahol modern művészeti galéria nyílik. A történelmi épület azonban rossz állapotban van, s először meg kell javítani. Pénz erre egyelőre nincs, s azt sem tudni, mikor és honnan lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés