bezár
 

zene

2011. 02. 11.
Grammy-díj: Bob Dylan is fellép a gálán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bob Dylan, a legendás amerikai zenész és költő is fellép a vasárnapi Grammy zenei díjátadó gálán, amelynek több mint háromórás műsorát élőben közvetíti a CBS tévétársaság a Los Angeles-i Stapples Centerből.

prae.hu

A tízszeres Grammy-díjas Dylan az Avett Brothers folk rock együttessel és a brit Mumford & Sons formációval áll színpadra - jelentették be a szervezők.

A 69 esztendős zenész ötvenéves pályafutása során csupán öt alkalommal szerepelt a Grammy-ceremónián. A legrangosabb zenei szakmai díjak 53. átadásának fényét Mick Jagger és Barbra Streisand és a rapper Dr. Dre is emeli majd előadásával.

Dr. Dre, akinek már hat Grammy sorakozik a polcán, idén Eminem kirobbanó sikerű Recovery albumának producereként gyűjtheti be az amerikai National Academy of Recording Arts and Sciences által alapított díjat.

Eminem tíz Grammy-jelölést kapott a szakmától visszatérő lemezéért. A Recovery azt a küzdelmet ábrázolja, amelyet a rapper drogfüggőségétől való szabadulásáért vívott.

Albuma a legfontosabb kategóriák - a legjobb album, a legjobb felvétel és a legjobb dal - díjáért egyaránt versenyben van. A Recovery a kritikusok tetszését is elnyerte, a 38 esztendős előadó rajongói az Egyesült Államokban a 2010-es év legkelendőbb albumává tették a korongot.

Eminem legnagyobb vetélytársai közé a hét kategóriában jelölt Bruno Mars és a hat díjra esélyes Lady Gaga, valamint Lady Antebellum tartozik. Két ifjú kanadai sztár, a tinibálvány Justin Bieber, és a hiphop énekes Drake az új tehetségek között nyerheti el a legjobbnak járó Grammyt. Ebben a mezőnyben még két amerikai banda, a Florence and The Machine és a Mumford & Sons, valamint Esperanza Spalding amerikai dzsesszénekes is szerepel.

A ceremónián olyan zenei kiválóságokról is megemlékeznek, mint a rock és soul királyának tekintett, tavaly elhunyt Solomon Burke, vagy a rákműtét után lábadozó soulkirálynő, Aretha Franklin.

A Grammy-díjakról az Akadémia 12 ezer fős tagsága dönt szavazás útján. A szakmai elismeréseket a poptól a klasszikus muzsikáig a zenei élet minden műfajában összesen 108 kategóriában osztják ki évente.

A Grammy életműdíjakat már szombaton átadják Los Angelesben. Idén Julie Andrews angol színésznő, Roy Haynes amerikai dzsesszdobos, a punkrock úttörőjének számító Ramones zenekar, Dolly Parton amerikai country énekesnő, a New York-i Juilliard Vonósnégyes, az 1960-as évek amerikai népzenei újjáéledésében élenjáró The Kingston Trio, valamint a 101 éves gospel legenda, a kanadai George Beverly Shea kapja meg az elismerést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés