bezár
 

zene

2011. 02. 10.
Joe Cocker hatodszor koncertezik Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Immár hatodszor lép fel Magyarországon minden idők egyik legsikeresebb rock/blues/soul énekese, Joe Cocker; a 67. évében járó Grammy-díjas művész június 5-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

prae.hu

Joe Cocker tavaly ősszel megjelent stúdióalbumát, a Hard Knocksot bemutató európai turnéja keretében érkezik júniusban a magyar fővárosba - tájékoztatta a Pannon Produkció az MTI-t.

A brit születésű énekes hírnevét az 1969-es woodstocki fesztiválon alapozta meg, ahol negyven percet kapott és többek között a Beatles With a Little Help from My Friends című dalát is előadta; az ő verziója ma már csaknem olyan ismert, mint az eredeti.

A sikeres feldolgozások egyébként is végigkísérték több mint négy évtizede kezdődött pályafutását, hiszen a mindenki által Cockerhez kötött You Are So Beautiful (1974) eredetije sem az övé, hanem Billy Prestoné, a 9 és 1/2 hét (1986) című filmklasszikusból ismert You Can Leave Your Hat Ont Randy Newman írta, a Die Hard 3. - Az élet mindig drága című filmben szereplő Summer in the City pedig eredetileg a Lovin' Spoonful hatvanas évekbeli slágere volt.

Cocker 21 stúdióalbumot és négy koncertlemezt készített, ezek közül számos ért el milliós példányszámot. Ötször jelölték Grammy-díjra, és 1983-ban meg is kapta a legrangosabb amerikai zenei elismerést az Up Where We Belong című duett előadásáért, partnernőjével, Jennifer Warnesszal közösen.

Tavaly szeptemberben Moszkvában kezdte meg Hard Knocks című albuma európai lemezbemutató turnéját, amelynek keretében Nyugat-Európa szinte valamennyi fővárosában teltházas koncertet adott koncertet. Az eredetileg 2010 végéig tervezett turnét a nagy sikerre való tekintettel meghosszabbították, és egy ausztrál kitérő után május végén indul a második etap, amelynek németországi és ausztriai állomásait megelőzve látogat Joe Cocker június 5-én a Papp László Budapest Sportarénába.

Magyarországon eddig ötször lépett fel: először 1992 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban, majd 1998 júniusában a Kisstadionban, négy évvel később a Kapcsolat koncerten a Felvonulási téren 300 ezer néző előtt, 2005 májusában a Sportarénában, végül 2007 novemberében a debreceni Főnix Csarnokban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés