bezár
 

irodalom

2011. 02. 08.
Szőcs Moszkvában: küszöbön a megállapodás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Oroszország és Magyarország között a közeli jövőben kulturális együttműködési megállapodás jön létre - mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkára keddi moszkvai tárgyalásai után az MTI-nek.

prae.hu

Az államtitkár kifejtette: megbeszélései célja a kétoldalú kulturális kapcsolatok áttekintése, a problémák felmérése, azokra megoldási javaslatok kidolgozása volt az orosz fővárosban.

Szőcs Géza beszámolt arról, hogy Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszterrel munkaebéd keretében találkozott, ezen áttekintették a kétoldalú kulturális kapcsolatok helyzetét, valamint azok elmélyítésének lehetőségeit. Az államtitkár tájékoztatta orosz partnerét a jubileumi Liszt-év jelentőségéről és külön kiemelte az évfordulóhoz kapcsolódó közös szentpétervári rendezvényeket.

Mint az MTI-nek elmondta, még idén, a Liszt-év során emléktáblát helyeznek Szentpéterváron a Nyevszkij proszpekten annak a háznak a falán, ahol Liszt Ferenc valaha megszállt. Szőcs Géza beszámolt arról is, hogy körvonalazódik egy orosz-lengyel-magyar Liszt-hangversenysorozat.

A felek egyetértettek a készülő magyar-orosz értelmiségi fórum beindításának fontosságában és áttekintették az eddig megtett lépéseket, illetve a további teendőket. Szó volt a két ország közötti színházi és filmes együttműködés elmélyítésének további lehetőségeiről, illetve a két minisztérium közötti kulturális jegyzőkönyv megújításáról és új tartalommal való megtöltéséről.

Az államtitkár kérdésre válaszolva a kétoldalú kulturális kapcsolatok problémái között említette, hogy szinte teljesen megszűnt a filmes együttműködés, mind a filmek kölcsönös bemutatása, mind a készítés terén. Szőcs Géza szerint ezen a területen viszonylag gyorsan jelentős előrelépést lehet elérni.

A tervezett átfogó együttműködési megállapodás tájékoztatása alapján kiterjed majd a film, a színház, az irodalom és a képzőművészet területére, és eredménye az lesz, hogy a magyar közönség több orosz szellemi termékhez, a magyar művészek pedig - mint fogalmazott - széles, értő közönséghez jutnak.

Szőcs Géza kedden Moszkvában találkozott Jurij Ljubimovval, a világhírű Taganka színház vezetőjével is, akivel a NEFMI kultúráért felelős államtitkárságának közleménye szerint a magyar-orosz színházi együttműködés bővítéséről és Taganka esetleges magyarországi vendégszerepléséről is szó esett.

Az államtitkár kedden délután a Moszkvai Magyar Intézetben a magyar irodalmat oroszul tolmácsoló műfordítókkal beszélgetett. Erről az MTI-nek azt mondta, a műfordítók sok szempontból mostoha foglalkozást választottak, de a velük való kapcsolattartás, segítésük, megbecsülésük első rangú fontosságú feladat, mert ők a magyar kultúra kiváló nagykövetei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés