bezár
 

irodalom

2011. 02. 08.
Posztumusz ismerik el a Booker-díj örök vesztesét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beryl Bainbridge brit írónő öt alkalommal is szerepelt a Booker-díj végső jelöltjei között, de soha nem kapta meg a rangos irodalmi az elismerést. A 2010-ben elhunyt szerző előtt most egy különleges, Best of Beryl elnevezésű díjjal tisztelegnek a Booker szervezői.

prae.hu

Beryl Bainbridge írónőt a "Booker nyoszolyólányaként" emlegették, mert bár mindig a közelében járt, soha nem kapta meg az angol nyelvterület legrangosabb irodalmi díjának számító elismerést.

A brit írónőnél többször egy szerzőnek sem sikerült felkerülnie a legesélyesebbeket felvonultató szűkített listára: 1973-ban a The Dressmaker (A varrónő), 1974-ben a The Bottle Factory Outing, 1990-ben az An Awfully Big Adventure, 1996-ban az Every Man for Himself (Közelebb hozzád, Istenem) és 1998-ban a Master Georgie című könyvével került karnyújtásnyira a Bookertől.

Most az öt könyv közül a nagyközönség segítségével akarják kiválasztani a legjobbat. A Booker-díj honlapján (www.themanbookerprize.com) kedden vette kezdetét a közönségszavazás, a győztes kötetet áprilisban jelentik be.
"Beryl nagyon is meg akarta nyerni a Booker-díjat, minden ellenkező kijelentése ellenére" - fogalmazott közleményében lánya, Jojo Davies. "Örömmel látjuk, hogy végre koszorúslányból menyasszony lett" - fűzte hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés