bezár
 

építészet

2011. 02. 07.
Kőváros épülhet Kusturica filmjéhez és Ivo Andric író emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emir Kusturica szerb filmrendező a szerbiai és a boszniai kulturális vezetők támogatását kérte a Híd a Drinán című regényből készülő filmje megvalósításához, valamint a díszletként és a Nobel-díjas író, Ivo Andric emlékműveként szolgáló új "kőváros", Kamengrad megépítéséhez.

prae.hu

Az észak-boszniai Visegradon, Andric regényének színhelyén ültek össze a hétvégén Szerbia és Bosznia-Hercegovina kulturális vezetői, hogy előkészítsék a közelgő kettős Andric-évfordulót, idén lesz ugyanis 50 éve, hogy az író megkapta a Nobel-díjat, és 2012-ben ünneplik születésének 120. évfordulóját.

A visegradi találkozón részt vett Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező is, aki már korábban bejelentette: filmet készítene Andric Híd a Drinán című regényéből. Kusturica üdvözölte Milorad Dodiknak, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökének elképzelését, hogy építsenek fehér kőből települést a ma is álló öreg híd közelében, a Drina folyó partjára Kamengrad néven.

Kamengrad - amely 50 házból állna kis üzletekkel, mozival, színházzal, sportpályával és egy újabb híddal a Drinán, hogy kíméljék a több mint 400 éves régi átkelőt - a rendező szándéka szerint a filmnek is forgatási helyszínéül szolgálhatna.

Hatalmas projektről van szó, amellyel nemcsak emlékművet állítanának Andricnak, de egy új izgalmas turisztikai célpontot is létrehoznának. Egyelőre azonban még kérdéses, hogy ki és miből finanszírozza mindezt. Mindazonáltal Kusturica reméli, hogy - mint azt a Glas Srpske című Banja Luka-i napilapnak kifejtette - az építkezés nyáron elkezdődhet és 2014-re be is fejeződhet.

Ivo Andric (1892-1975) Híd a Drinán (Na Drini cuprija) című Nobel-díjas regényének főszereplője a híd, amely Visegradnál ível át a folyón. Az író Visegradon nőtt fel anyai ági rokonainál, a házból rálátott a török kori hídra és gyermekkorában sok mesét hallott a helyiektől az átkelő történetéről. A hidat Szokolovics Mehmed nagyvezír megrendelésére egy olasz mester építette 1571 és 1577 között.

A híd a maradandóság, egyben a műalkotás jelképe Andricnál, a regényben az ember küzdelmét ábrázolja az elemi és történelmi csapásokkal szemben. Négy évszázadot átfogó krónikájában filmszerűen peregnek az események. Mehmed pasa hídja körül úgy változnak a nemzedékek, emberi törekvések, a gondolkodásmód, ahogy alatta a folyó áramlik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés