bezár
 

film

2011. 02. 07.
Ki lopta el a Hodorkovszkijról készített filmet?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Berlinale egyik izgalmas bemutatójának ígérkezik Cyril Tuschi orosz születésű német rendező filmje az egykori Jukosz olajkonszern koholt vádak alapján perbe fogott, majd börtönbe vetett tulajdonosáról, Mihail Hodorkovszkijról. A bemutatóra azonban árnyékot vet, hogy múlt pénteken ismeretlen tettesek betörtek Tuschi berlini produkciós irodájába, eltulajdonítva két laptopot és két asztali számítógépet. Ezek merevlemeze tartalmazta a film 111 perces végleges változatát.

prae.hu

A rendőrség "abszolút profi betörőket" emleget, és persze nyomozást indított utánuk - egyelőre eredmény nélkül. Mint az 1969-ben Frankfurtban született filmrendező a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, egy hónapon belül már másodszor lopták el a számítógépeit.

Január elején Bali szigetén pihent, és hotelszobájában éppen a Khodorkovsky című film utómunkálatain dolgozott; az a számítógép is nyomtalanul eltűnt, amikor egy napon több órára elhagyta a szállodát.

Tuschi emlékeztetett arra, hogy Oroszországban valóságos hisztéria tört ki néhány nappal filmje február 14-re tervezett berlini vetítése előtt.

A Kommerszant című gazdasági napilap a hétvégén a címoldalán jelentette, hogy a film "jogi következményekkel" fog járni mindazok számára, akik megszólalnak benne. Hodorkovszkij volt felesége, Jelena, aki szintén nyilatkozik a filmben, vasárnap aggódó hangú e-mailt küldött a rendezőnek, közölve: "hibát követtél el, amikor orosz újságíróknak nyilatkoztál".

A film készítéséhez Tuschi öt év alatt 180 órányi interjút készített Moszkvában, Szibériában, New Yorkban, Londonban, Tel-Avivban és Berlinben. Műve bepillantást enged a putyini propagandagépezet működésébe, s bemutatja, miként vált Oroszország egykor leggazdagabb emberéből az "állam ellensége" és fegyenc.

Megszólal a filmben Hodorkovszkij anyja, fivére, Leonyid Nyevzlin, a Jukosz egykori főrészvényese - és Joschka Fischer, a Schröder-kormány külügyminisztere. Ő többek között arról a különös hamburgi találkozóról beszél, amelyen Vlagyimir Putyin elnök azzal hencegett neki, hogy az orosz állam "büntetlenül lenyelhetné" a Jukoszt. Pár év múlva ez be is következett.

Tuschi nem hiszi, hogy a betörések mögött az orosz titkosszolgálat állna - szerinte ez nem illik az FSZB stílusához. Orosz üzleti partnerei mindenesetre azt tanácsolták neki, hogy sürgősen kérjen személyi védelmet a német rendőrségtől. Ők maguk úgy döntöttek, hogy óvatosságból inkább nem utaznak Berlinbe a film jövő hétfői bemutatójára. A rendező pedig sürgősen másik lakásba költözött, és ezentúl kísérő nélkül nem lép ki az utcára.

A Khodorkovsky premierjét - ha ez lett volna a szándékuk - nem sikerült meghiúsítaniuk a betörőknek. Tuschi néhány órával a betörés előtt küldte el a Berlinale Panoráma szekciójának a film egy korábbi változatát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés