bezár
 

zene

2011. 02. 07.
Új elnök-karnagy a Filharmónia élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győriványi Ráth Györgyöt, a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatóját választotta meg elnök-karnagynak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - közölte az MTI-vel hétfőn Várkonyi Judit, a dalszínház sajtóreferense.

prae.hu

Az együttes hétfőn rendkívüli közgyűlést tartott, amelynek egyik napirendi pontja az elnök-karnagy választás volt. A zenekari tagok titkos szavazással választották meg Győriványi Ráth Györgyöt.

"Boldogsággal tölt el, hogy megkaptam ezt a pozíciót. Olyan nagy elődök után, mint Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő vagy Ferencsik János, különösen nagy megtiszteltetés, hogy az operaház zenekarának tagjaiból álló társulat nagy többsége rám szavazott, ami azt is jelenti, hogy köztem és a dalszínházi muzsikusok között helyreállt a béke" - idézi a közlemény Győriványi Ráth Györgyöt.

Magyarország legrégebben működő, Erkel Ferenc alapította zenekarának élén létrehozása, azaz 1853 óta mindössze nyolc elnök-karnagy állt, a most megválasztott vezető a kilencedik a sorban.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának következő operaházi előadása egy farsangi hangverseny lesz február 21-én és 22-én: Kovács János vezényletével Schubert Rosamunda kísérőzenéje, Richard Strauss Rózsalovag keringője és Ravel Bolerója hangzik fel.

Győriványi Ráth György a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmester szakán Lukács Ervin növendékeként diplomázott, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. 1986-ban a Magyar Televízió 5. karmesterversenyének harmadik díját és közönségdíját nyerte el, majd még abban az évben megnyerte a pármai Toscanini Karmesterversenyt.

Operakarmesterként több kontinensen is fellépett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés