bezár
 

zene

2011. 02. 07.
Bill Haley, a rock and roll őrület elindítója 30 éve hunyt el
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Nem tettem sok mindent életemben, csak életet adtam a rock and rollnak. Szeretném, ha emiatt emlékeznének rám" - mondta a régi szép időkre emlékezve az idősödő Bill Haley. A 30 éve, 1981. február 9-én elhunyt énekes a rock and roll úttörője és egyik mellőzött hőse: az ő Rock Around The Clock című dalától számítják a rock korszak kezdetét.

prae.hu

A számot azonban többen ismerik, mint előadóját, csillagának fénye gyorsan elhalványult Elvis, Little Richard és Jerry Lee Lewis megjelenése után.
    
William John Clifton Haley 1925. július 6-án született. Kiskorában orvosi műhiba miatt egyik szemére megvakult, bátortalanságának leküzdésében a zene volt segítségére. 14 évesen állt zenésznek, érzelmes countryt énekelt, sőt időnként még jódlizott is. Dolgozott rádiósként, próbálkozott szólóénekesként és együttesekkel, de voltak nála jobbak is. Stílust váltott hát, s 1951-ben a Rocket 88 című dal feldolgozásában már sikeresen ötvözve a country és a rhythm and blues elemeit - ez volt az egyik első "igazi" rock and roll lemez. Haley felkeltette egy vállalkozó szellemű kiadó figyelmét, aki rögzítette a hasonló stílusú Rock The Joint, majd a Crazy Man, Crazy című dalokat.

Haley pályafutásának nagy pillanata 1954. augusztus 12-én következett el, amikor Comets névre keresztelt kísérőivel felvették a Rock Around The Clock című dalt. Közmegegyezés szerint ez a dátum a rock and roll születésnapja, noha a kezdeti fejlemények nem erre utaltak: a dal akkor csak egy hétig és a 23. helyen szerepelt a listán. Haley nem vesztette el lelkesedését, s 1954 végén sikerült az áttörés: a Shake, Rattle And Roll már milliós példányszámban kelt el.
    
Aztán 1955-ben bemutatták a Blackboard Jungle című filmet, amelynek nyitódalaként a Rock Around The Clock csendült fel. A fiatalok tomboltak a moziban, így a kislemezt másodszor is piacra dobták. Ezúttal azonnal a lista élére került és nyolc hétig ott is maradt, 25 millió példányban kelt el, előadója pedig tinibálvány lett.
    
Haley nem volt igazi sztáralkat, megjelenése öreguras volt, pocakosodott, ritkuló haját elöl kacsafarok formára fésülte, ráadásul még nős is volt. Neki jutott az úttörők hálátlan szerepe: alapjaiban változtatta meg a zenét, a kultúrát, de ő mindebből keveset profitált. Elvis feltűnésekor a partvonalra szorult, a "Király" csípőrázásával nem versenyezhetett. Volt még egy-két slágere, mint a See You Later, Alligator vagy a Razzle Dazzle, de a közönség elfordult tőle. Ráadásul menedzsere csúnyán becsapta, a hatvanas években adótartozásai miatt egy ideig haza sem térhetett Amerikába.
   
A hetvenes évek közepén felhagyott a turnézással, visszavonultan élt 1981. február 9-én bekövetkezett haláláig. A halál okául szívrohamot jelöltek meg, de közrejátszhatott benne Haley - általa sem tagadott - vonzódása az alkohol iránt. 1987-ben az elsők között került be a rock dicsőségcsarnokába, lemezeit újra és újra kiadják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés