bezár
 

zene

2011. 02. 06.
EU-elnökség - Gálaest Szófiában Héja Domonkos vezényletével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar uniós elnökség tiszteletére rendeznek gálahangversenyt hétfőn este Szófiában: a koncerten Liszt születésének 200. évfordulóját is köszöntve Héja Domonkos vezényletével Liszt Les Preludes című szimfonikus költeménye és az A-dúr zongoraverseny csendül fel.

prae.hu

Elhangzik még Bartók zenekari Concertója is - mondta el az MTI-nek Héja Domonkos. Úgy érzi, a szófiai Új Szimfonikus Zenekar számára is ünnep a koncert, hiszen az együttesnek ez a huszadik szezonja, így az évforduló köré szervezték az egész évadot.

Az együttest Júlia Hrisztova zenekritikus hozta létre 1990-ben, Bulgáriában addig szokatlan módon magántársaságként - említette meg a karmester. A zenekar tiszteletbeli elnökségének névsorában a Szófiában működő diplomáciai testületek képviselőinek nevei olvashatók, jelezve hogy a továbbképzésben számítanak a világ jelentős zenei központjaira.

Abban azonban hasonlít például a magyar Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz a bolgár társulat - tette hozzá Héja Domonkos -, hogy csupa fiatal, 18 és 27 év közötti, iskolából kikerült zenészből szervezték. Így a muzsikusok együtt nőttek föl a ma már rangos Új Szimfonikus Zenekarral.

A koncerten az a Rumen Trajkov bolgár zongoraművész játssza Liszt A-dúr zongoraversenyét, aki Hollandiában több zenei akadémián is sikerrel mutatkozott be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés