bezár
 

film

2011. 02. 06.
Ismét Afganisztán arcai vetítéssorozat az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi kezdeményezés folyatatásaként ismét Afganisztán arcai címmel rendez ingyenesen látogatható vetítéssorozatot a kanadai nagykövetség az Uránia Nemzeti Filmszínházban keddtől.

prae.hu

A márciusig tartó sorozatban hetente újabb, összesen négy Afganisztánnal kapcsolatos filmet láthatnak az érdeklődők angol nyelven. A 17 órakor kezdődő vetítések után meghívott moderátor és vendég részvételével beszélgetésre invitálják az érdeklődőket a szervezők.

A produkciók közül elsőként a Waging Peace: Canada in Afghanistan (Béketeremtés: Kanada Afganisztánban) című dokumentumfilmet vetítik le a Csortos Teremben. Az 58 perces, 2009-ben elkészült alkotás a kanadai katonák afganisztáni szerepvállalásának hátterét igyekszik felderíteni. Richard Fitoussi független kanadai dokumentumfilmes két ízben utazott a háború dúlta országba, hogy - életét is kockára téve - tudósításaival rávilágítson, mekkora jelentősége van a kanadai jelenlétnek, a tíz éve tartó misszió milyen eredményeket ért el és mennyi reményt nyújtott a békére vágyó afgánoknak.

A filmet követően David Fairchild kanadai külügyi és nemzetközi kereskedelmi szakértő beszél személyes afganisztáni tapasztalatairól.

Az Afghanistan: Between Hope and Fear (Afganisztán: Remény és félelem között) című, február 15-én műsorra kerülő dokumentumfilm azt a nehéz kérdést feszegeti, hogy az évek óta tartó folyamatos újjáépítési erőfeszítések vajon hoztak-e kézzel fogható változást az afgán emberek életében, előre vagy visszafelé halad-e az ország. A válaszok a témát sokfelől érintő, mélyen személyes történetekből rajzolódnak ki Dominic Morrisette és Julian Sher televíziós alkotásában.

Az Afganisztánban felnőtt, majd 17 évesen Kanadába emigrált Nelofer Pazira Audition (Meghallgatás) című dokumentumfilmje egy hazalátogató rendező tapasztalatait meséli el a modernség és a tradíciók között megrekedt világról. Az új filmjéhez szereplőket válogató Pazira kamerája előtt a helybeli férfiak kívánságra kacagnak vagy haldokolnak, a nők viszont izgatott érdeklődésük dacára félnek, hogy megbüntetik őket szereplésükért. A fiatal dokumentumfilmes munkáját február 22-én vetítik az Urániában.

A sorozat befejező alkotása Velcrow Ripper a március 1-jén látható fesztiváldíjas ScaredSacred. A 2004-ben bemutatott 105 perces produkció a vancouveri rendező szokatlan zarándoklata, amelynek során a világ "Ground Zero"-it járja be arra keresve a választ: van-e remény az emberiség legsötétebb pillanatai után. Hirosimától Kambodzsán és a lerombolt New York-i ikertornyok mementóján át Afganisztánig az öt éves zarándokút alatt azt vizsgálja: hogyan képesek a túlélők felülkerekedni a rettegésen, hogyan tudják megőrizni emberiességüket, és szentelik életüket a világ jobbá tételének.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés