bezár
 

irodalom

2011. 02. 05.
A Quasimodo költőversenyt szeptember 10-én rendezik Balatonfüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Salvatore Quasimodo költőversenyt szeptember 10-én rendezik meg Balatonfüreden, s a hagyományoknak megfelelően ekkor adják át a Bertha Bulcsú Emlékdíjat is - mondta Mezey Katalin költő, a Salvatore Quasimodo Alapítvány elnöke sajtótájékoztatón szombaton Balatonfüreden.

prae.hu

Tájékoztatása szerint az immár 19. alkalommal megrendezendő költőversenyre a pályázók az idén is két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem díjazott verssel nevezhetnek. A pályázatokat május 31-ig kell eljuttatni a balatonfüredi polgármesteri hivatal címére - tette hozzá.

Mezey Katalin ismertetése szerint az elsődíjas költemény idén is elnyeri a Nobel-díjas olasz költőről elnevezett Quasimodo-emlékdíjat és a 400 ezer forintos ösztöndíjat. A zsűri a fődíjon kívül más díjakat is kiadhat - jegyezte meg az alapítvány elnöke.

Közlése szerint a Bertha Bulcsú Emlékdíj pályázata idén is meghívásos, azaz ismert írókat kérnek fel a részvételre; az 5-10 kéziratoldal közötti terjedelmű, eddig még nem publikált és nem díjazott írásokat szintén a füredi polgármesteri hivatal címére kell eljuttatni, ennek határideje augusztus elseje. Az irodalmi riportoknak - hűen Bertha Bulcsú munkásságához, aki "balatoni ember" volt és számos novellája, riportja szól a tóról, az ott élőkről - a Balaton természeti és kulturális értékeit, valamint a térség mai állapotát, sajátosságait és gondjait kell bemutatniuk.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év az üdülővárosban az évfordulók jegyében telik, s ez lesz jellemző a Quasimodo költőversenyre is. Utalt arra, hogy 150 éve született Rabindranath Tagore, Nobel-díjas indiai költő, akinek emlékszobája van a füredi szívkórházban, fát ültetett a parkban, s a város legszebb tóparti sétányát róla nevezték el. Megünnepli a város Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját is, s az olasz egység megteremtésének 150. évfordulóján - március 17-én - pedig nagyszabású rendezvényeket tartanak Füreden.

Dante Marianacci, a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, a Quasimodo Alapítvány kuratóriumának tagja arról a tervről számolt be, hogy szeptemberben elültetnék a költők fáját a parkban. mint mondta: minden évben meghívnának Füredre egy ismert olasz költőt, akinek "erkölcsi kötelezettsége" lenne egy verset írni, s azt márványtáblára vésve elhelyeznék a "költők fájánál". Szerinte évek múltával a fát körbe vennék az olasz lírikusok verses márványtáblái, s mindez tisztelgés lenne egyben az olaszok Nobel-díjas, nagy költője, Salvatore Quasimodo emléke előtt is.

Az igazgató közlése szerint a költőverseny gálaestjén mutatják be Salvatore Quasimodo fiának, Alessandro Quasimodo előadóművésznek a könyvét is, amelynek valószínűleg az lesz a címe, hogy Négyszemközt apámmal.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés