bezár
 

art&design

2011. 02. 02.
Idénynyitásra készül a sóstógyógyfürdői múzeumfalu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idénynyitásra készül a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfalu, ahol megkezdődött az Észak-Tiszántúl népi építészetét őrző több mint 80 épület és a berendezési tárgyak rendbe tétele, az idei múzeumi programot pedig februárban véglegesítik.

prae.hu

Páll István, az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: a 19. század végi és 20. század eleji, eredeti helyükről áttelepített épületeket, azok bútorzatait és a bennük található régi falusi eszközöket egyaránt felújítják a tavaszi szezonnyitásig. A múzeumfalu dolgozói a téli látogatási szünetet használják fel a munkálatok elvégzésére, s emellett összeállítják az idei rendezvények menetrendjét is.

Az igazgató megjegyezte: egy sétára beengedik a téli időszakban is a látogatókat, akik most a hóval borított régi épületek között járva nem mindennapi élményhez juthatnak, hiszen egy évszázadot lépdelhetnek vissza a múltba.

A múzeumfalu első szabadtéri programja március 5-én lesz, akkor téltemetőt tartanak és a Nyírség Táncegyüttes tagjai elevenítik fel a szatmári térség népi hagyományait.

A többi rendezvény időpontját még egyeztetik, de az már biztos, hogy az idén is várják majd az érdeklődőket falusi húsvétra, Szent Iván-éji mulatozásra, a Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű szeptemberi gasztronómiai bemutatóra és november első hétvégéjén a Márton-napi vigasságra.

Az idei program kiegészül téli múzeumi foglalkozásokkal is, amelyekhez a múzeumfalu egyik új létesítménye, a tavaly áttelepített újlétai uradalmi magtár biztosít feltételeket. A fűthető gazdasági épületben már februárban - később kijelölt időpontban - farsangi maszkot készíthetnek a foglalkozásra bejelentkező csoportok. Így a régmúlt idők busó és karneváli maszkjait készíthetik el a résztvevők muzeológusok irányításával.

Márciusban madárijesztők készülnek majd, amelyeket egykor a terményeik, gyümölcseik megóvására helyeztek ki a gazdálkodók kertjeikben és földjeiken. A tervek szerint a magtárban kézműves bemutatókat is szerveknek: egy-egy népszokáshoz vagy gazdasági munkához kapcsolódó régi falusi tevékenységet ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

Szó van olyan vetítések és előadások rendezéséről is, amelyek egy-egy távoli, főként egzotikus ország életével ismertetik majd meg a látogatókat, s az ottani ételekből kiállítást és kóstolót is szerveznek a téli hónapokban.

Páll István közlése szerint tavaly több mint hatvanezer látogatója volt a sóstógyógyfürdői múzeumfalunak, tízezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az igazgató szerint ez azzal magyarázható, hogy "a pénzügyi válság 2010-ben érte el igazán a térséget, s kényszerültek sokan lemondani a kulturális intézmények látogatásáról".

Hozzáfűzte: az elvesztett látogatókat az idén mindenképpen szeretnék visszacsalogatni a skanzenbe, s ezért is készítenek minden korábbinál érdekesebb, színesebb programokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés