bezár
 

zene

2011. 02. 02.
Magyar zongoravirtuózok Európában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar zongoravirtuózok fellépései népszerűsítik februárban a Liszt-évet Európa-szerte: a zeneszerző életének fontos városaiban, Rómában, Párizsban, Bayreuthban és Bécsben hallgathat a közönség koncerteket.

prae.hu

Az olasz fővárosban felcsendül Liszt Faust szimfóniájának kétzongorás (1856) változata, amelyet a világon egyedülállóan csak a Ránki Dezső-Klukon Edit házaspár tart a repertoárján. A február 22-iki koncertet a Quirinale-palotában, az olasz köztársasági elnök székhelyén rendezik meg, az esten Schmitt Pál államfő, a magyarországi Liszt-év fővédnöke is részt vesz. A műsoron szereplő Faust szimfónia korai, kétzongorás változatát legutóbb január végén Angliában mutatták be. A kottát a Weimarban őrzött kézirat alapján Gémesi Géza zeneszerző-karmester rekonstruálta - tájékoztatta a programokat szervező Hungarofest az MTI-t.

A francia fővárosban, a fiatal Liszt legnagyobb sikereinek helyszínén a Párizsi Magyar Intézet szervezésében hét estéből álló zongorakoncert-sorozat kezdődik csütörtökön. A hangversenyek tematikái Jean-Yves Clement, a franciaországi Liszt-év kurátorának hamarosan megjelenő Liszt-könyvének fejezeteit idézik.

Első alkalommal Balázs János lép fel, a Preludio címet viselő koncert középpontjában az etűdök állnak. Február 26-án Szilasi Alex előadásában parafrázisok és átiratok szólalnak meg Norma és a puritánok címmel. A sorozat további alkalmain Jandó Jenő, Csalog Gábor, Oravecz György, Mocsári Károly és Simon Izabella zongoraművészek, valamint Fenyő László (gordonka) és Megyesi Schwartz Lúcia (ének) közreműködésével Liszt zongorára írott műveinek tekintélyes része megszólal a francia fővárosban.

"Bayreuth csaknem ugyanolyan fontos szerepet töltött be Liszt Ferenc életében, mint a Wagner-életrajzban, sőt, az sem túlzás, hogy Liszt nélkül nem jöhettek volna létre a híres Ünnepi Játékok" - olvasható az összegzésben.

Mint a közlemény kifejti, Liszt már az 1850-es évektől csaknem négy évtizeden át pénzével és tehetségével segítette Wagnert, jótékonysági koncertek sorozatát adta a Festspielhaus felépítése javára és az első játékok megrendezésére felvett hitelek törlesztésére. Bár a szigorú erkölcsi elveket valló Liszt nehezen bocsátotta meg Cosima lányának, hogy házasságtörő kapcsolatban élt Wagnerrel, a két géniusz összebékítésén fáradozó nő számtalan levél révén elérte célját. Sőt, talán még annál is többet, hiszen a fellángoló Wagner-kultusz hamar elhomályosította az önzetlen barát, pályatárs és támogató emlékét, és Liszt bayreuthi síremléke csak második számú zarándokhellyé válhatott a Wagner-szentély után.

Ezen a felemás képen változtat a Hungarofest Klassz Zenei Irodája által szervezett február 18-i és február 26-i koncert, amelyeken a fiatal magyar zongoristageneráció tagjai lépnek fel: Farkas Gábor, Holics László, Balog József és Borbély László. A művészek elsősorban Liszt Németországhoz kötődő műveit adják elő.

A bécsi magyar nagykövetség a három alkalomból álló Liszt Szalon keretében mutatja be a zeneszerző életét és munkásságát. Február 24-én Bogányi Gergely előadásában csendülnek fel Liszt Ferenc művei. A program az egykori szalonok elegáns világát idézi. A Liszt-életmű különböző aspektusairól az est moderátora, Zipernovszky Kornél nyújt zenetörténeti áttekintést. A sorozat folytatásaként Farkas Gábor és az Egri&Pertis Duó ad koncertet a bécsi közönségnek.

A Hungarofest közleménye szerint a kultúra segítségével Magyarország soros EU-elnökségére is ráirányítják a figyelmet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés