bezár
 

zene

2011. 02. 02.
Santana júliusban ismét Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Budapesten ad koncertet Carlos Santana, a rockzene élő klasszikusa: a mexikói-amerikai gitáros július 5-én a Papp László Budapest Sportarénában játszik világkörüli turnéja keretében - tájékoztatta a koncertet szervező Live Nation csütörtökön az MTI-t.

prae.hu

Santana egyesítette az amerikai gitárzenét a latin és a karibi zenei motívumokkal, de stílusában jelen van az afro-pop, az afro-beat, a blues, a folk, a soul, a dzsessz és sok más is.

Pályafutása során több mint 90 millió lemezt adott el, tíz Grammy-díjat és három latin Grammy-t nyert; 1998-ban beválasztották a rock and roll hírességek csarnokába. A nyári lesz a tizenegyedik magyarországi fellépése.

Carlos Humberto Santana de Barragan néven 1947-ben született a mexikói Autlán de Navarróban, szerény körülmények közé (azóta egy utca és egy tér is a nevét viseli szülővárosában). Apja hegedűvirtuóz volt és mariachi zenét játszott. A kis Carlos már ötévesen hegedült, gitárt csak akkor kapott, amikor a család az északi határvárosba, Tijuanába költözött. Itt hallgatta a nagy amerikai rádióállomásokat és John Lee Hooker, T. Bone Walker, BB King bűvöletében élt.

Tizennégy éves korában átköltöztek az Egyesült Államokban és San Franciscóban járt középiskolába. A Santana Blues Band 1966-ban alakult, a csapat elegyét alkotta a nyugati part soul zenéjének, a latin ütőhangszereknek, az orgonának és Carlos gitárjátékának. 1967-re már csak Santanaként ismerték őket.

Bemutatkozó albumuk Santana címmel 1969-ben jelent meg, játszottak a woodstocki fesztiválon, az egy évvel később kiadott Abraxas című munka pedig már a világhírt is meghozta: a korongon szerepelt az Oye Como Va és a Black Magic Woman is, ezekkel 16 héten át vezette a slágerlistát és a lemez több millió példányban kelt el világszerte.

A Santana III (1971) hasonlóan sikeres volt, öt hétig vezette a listákat.
Negyvenöt éve indult karrierje alatt csaknem ugyanennyi sorlemezt adott ki, olyan klasszikus számok fűződnek a nevéhez, mint az Europa, az Evil Ways, a Samba Pa Ti, az Everybody's Everything, a No One To Depend On vagy a Maria Maria. Pályafutása során játszott együtt John McLaughlinnal, Herbie Hancockkal, Eric Claptonnal, Jack DeJohnette-tel, Alice Coltrane-nel, John Lee Hookerrel, Wayne Shorterrel és Aretha Franklinnel is.

A szakma az első három album mellett az újabb időszak három egymást követő munkáját, a Supenaturalt (1999), a Shamant (2002) és az All That I Am-et (2005) szokta még kiemelten kezelni. A Supernatural a rockzene történetének egyik legsikeresebb műve, hiszen csak Amerikában 15-szörös platinalemez lett. Az album nyolc Grammy-t kapott, ami minden idők legtöbb díja egyetlen lemezért.

Múlt és jövő összekapcsolódását mutatja, hogy az 1999 és 2005 közötti három lemez társproducere Clive Davis volt, aki annak idején Santanát a Columbia Recordshoz szerződtette, miután élőben látta a San Franciscó-i Filmore Westben 1968 karácsonyán.

Santana legutóbbi albuma tavaly szeptemberben jelent meg Guitar Heaven címmel: a gitárcentrikus dalokból összeállított feldolgozáslemezen mások mellett Joe Cocker, Ray Manzarek (Doors), Chris Cornell (Soundgarden), Chester Bennington (Linkin Park) és Scott Weiland (Stone Temple Pilots) működött közre.

Santana előadói- és lemezkarrierjét egész életében kiegészítette társadalmi és humanitárius kötelezettségvállalásaival. 1998-ban hozta létre a Milagro Alapítványt, amely összefogja több évtizedes támogatói és számtalan jótékonysági tevékenységét, és non-profit intézményeknek segít az egész világon. Eddig több mint 4 millió dollárnyi támogatást osztottak szét a hátrányos helyzetű gyermekek egészségügyi ellátását, oktatását és a művészeti nevelését segítő szervezetek között.

Budapesten 1983-ban, a régi Budapest Sportcsarnokban játszott először, legutóbb 2008 júniusában 300 ezer ember láthatta Santanát a Kapcsolat-koncerten a Felvonulási téren. A július 5-i lesz a tizenegyedik magyarországi fellépése.

Idei koncertsorozatát márciusban ázsiai és ausztráliai helyszíneken kezdi, április 20. és május 1. között nyolc estén át a Las Vegasban lép fel, júniustól pedig európai állomások következnek. Zenekarában Tommy Anthony (gitár, vokál), Dennis Chambers (dobok), Jeff Cressman (harsona), Tony Lindsey (vokál), David Mathews (billentyűk), Bill Ortiz (trombita), Karl Perazzo (ütőhangszerek), Raul Rekow (konga, ütőhangszerek), Benny Rietveld (basszusgitár) és Andy Vargas (vokál) szerepel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés