bezár
 

színház

2011. 02. 02.
Kortárs drámák a DESZKA Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színdarabok mellett műhelybeszélgetésekkel, bábelőadásokkal és felolvasószínházi programokkal is várja a közönséget a február 9-én induló V. DESZKA - Kortárs Magyar Drámák Fesztiválja a debreceni Csokonai Színház szervezésében.

Szkéné színház

Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a rendezvény szerdai debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "a kortárs magyar drámának a műhelye, inkubátorháza" lett a Csokonai Színház, amit az immár hagyományossá vált DESZKA Fesztivál mellett bizonyít az intézmény repertoárja és az, hogy rendszeresek náluk az ősbemutatók is ebben a műfajban.

Habár a fesztivál a korábbi évekkel ellentétben idén csak ötnapos lesz, a kínálat ugyanolyan bőséges maradt, azzal akár egy egyhetes rendezvényt is megtölthettek volna - jegyezte meg Vidnyánszky Attila.
Kiemelte az idei DESZKA két díszvendégét, Szörényi Lászlót és Spiró Györgyöt, akik - mint fogalmazott - "műveltségükkel, világlátásukkal garanciát jelentenek arra, hogy komoly műhelybeszélgetéseket folytassanak a fesztivál keretében". A beszélgetések egyebek mellett vizsgálják a dráma és a szépirodalom kapcsolatát, Meztelenség, trágárság, politikum címmel az érzékenységet sértő darabokat és bemutatják az alkotókat is.

Idén minden eddiginél több drámaíró biztosítja a pezsgő életet. A fesztiválon erdélyi és délvidéki alkotók művei is láthatók lesznek - mondta Vidnyánszky Attila, hozzáfűzve, hogy az alternatív és klasszikus hangvételű darabok egyaránt megtalálhatók a kínálatban.

A fesztiválon idén fővárost a Kovátsműhely, a Katona József Színház, a Bárka Színház, a Táp Varieté és Performance Színház, a Budapesti Kamaraszínház, Pintér Béla és Társulata, a Pesti Magyar Színház, a Kolibri Színház, a Pillanat Színház és a Baltazár Színház társulata képviseli. Rajtuk kívül Debrecenbe érkeznek még az egri Gárdonyi Géza Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház képviselői is.

Az öt helyszínen - Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház, Víg Kamaraszínház, Vojtina Bábszínház, Műhelyház - zajló előadások között ott lesznek mások mellett Grecsó Krisztián, Háy János, Vinnai András, Egressy Zoltán, Tolnai Ottó és Tasnádi István művei, míg a felolvasószínház programkínálatában Borbély Szilárd és Zalán Tibor egy-egy darabja is hallható lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés