bezár
 

art&design

2011. 02. 02.
Fotókiállítás a sarkkutatók munkájáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sarkkutatók mindennapjait mutatja be a csütörtöktől látogatható Jövő-kép - Északi-sark című fotókiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

prae.hu

A 21 színes panelből álló tárlat március 6-ig látható, a fotókat a 2007-2009 közötti Nemzetközi Sarki Év (IPY) programjaiban részt vevő kanadai kutatók és tudósok készítették - közölte Lantos Enikő, a Kanadai Nagykövetség közéleti referense szerdán, a megnyitó napján az MTI-vel.

A képek betekintést adnak a kutatók és tudósok Északi-sarkon eltöltött életébe, rávilágítanak a kanadai kutatások legfontosabb céljaira és területeire. A szakemberek elsősorban a növény- és az állatvilág alkalmazkodását vizsgálták a klímaváltozás okozta megváltozott környezethez, de egészségügyi felmérést is végeztek a Kanada északi részén élő őslakosok között.

A fotográfiákon gyakran láthatók őslakos származású kutatók - tájékoztatott a közéleti referens, hozzáfűzve: ez azért lényeges, mert Kanada nagy hangsúlyt fektet az őslakosok véleményére az Arktiszról szóló döntések meghozatalakor.

A budapesti Kanadai Nagykövetség kiállításának címe, "Jövő-kép" kétjelentésű: láttatja Kanada vízióját az Északi-sarkról, másrészt a fotók megjelenítik az Arktiszt krónikusan pusztító problémákat az éghajlatváltozás hatásaitól kezdve a fenntartható gazdasági fejlődésig.

A nemzetközi tudományos programban 66 ország több mint 55 ezer kutatója, ezen belül Kanada 1750 kutatója 52 kutatási programban vett részt, a vizsgálat az Északi- és Déli-sarkvidékek jobb megismerésére irányult.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés