bezár
 

zene

2011. 02. 01.
Szombaton tartják a Csángó Bált Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton tartják az immár hagyományos Csángó Bált Budapesten, az eseményen a Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes is bemutatkozik - közölte a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület az MTI-vel.

prae.hu

A műsor ihletője az idén 110 éve született Domokos Pál Péter néprajzkutató, zenetudós és tanár, aki a XX. század első felében kiemelkedő jelentőségű munkát végzett a moldvai magyar kultúra megismertetése érdekében.

A XV. Csángó Bál a gyermekek táncházával kezdődik a Petőfi Csarnokban, majd a műsorban - a korábbi évekhez hasonlóan - gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra.

A bálra számos moldvai magyar faluból, így Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról érkeznek zenészek, táncosok.

A szombat esti műsor után hajnalig tartó táncház következik és fotókiállítás nyitnak meg az elmúlt évek csángó báljairól.

A XV. Csángó Bál fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés