bezár
 

art&design

2011. 02. 01.
Észt művész tárlata Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először nyílik önálló tárlat észt képző- és fotóművész képeiből Budapesten: Marge Monko csütörtöktől a Platán Galériában mutatja be munkáit Mondd meg/Tell me címmel a Lengyel és az Észt Intézet közös szervezésében.

prae.hu

Marge Monko fiatal észt képzőművészt főleg hazája nőtársadalmának helyzete izgatja. Fotósorozata témáját egyrészt az "észt nők gyönyörűek" sztereotip megállapítás adja, másrészt arra a kérdésre keresi a választ, hogy a XIX. században "divatossá" váló, és egészen a XX. század elejéig tipikusan női betegségnek tartott hisztéria hogyan befolyásolhatta napjaink nőképét - mondta a tárlatról Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára az MTI-nek.

A Studies of Bourgeoisie (Tanulmányok a burzsoáziáról) címet viselő sorozat a hisztérikus nő fogalmának hatását vizsgálja a nőkről alkotott vélemény alakulására napjainkban. A kiállításon a burzsoázia és a Mondd meg sorozatból látható válogatás, mintegy tíz kép, és ezt egészíti ki Marge Monko legújabb videómunkájával.

A művész egyfajta pszichológiai tanulmányként gyermekkori kapcsolatait, a számára legfontosabb női családtagokat, édesanyját és két nagyanyját ábrázolja otthoni környezetben. A gyermek-szülő-nagyszülő viszony Jacques Lacan francia pszichoanalitikus szerint hasonlít a Hisztérikus és a Mester kapcsolatához.

A Mester képviseli azt a tudást, amire a Hisztérikus vágyik és viselkedésével ezt ki is mutatja.

A hagyományos polgári családmodellnek megfelelően a férfi és női szerepek erősen eltértek egymástól.

A hisztériát elsősorban nők esetében diagnosztizálták a családban betöltött szerepük és valós igényeik, vágyaik között feszülő konfliktus eredményeként. Európában a híres francia neurológus, Jean Martin Charcot és tanítványa, az osztrák Sigmund Freud foglalkozott a legtöbbet a hisztéria témájával. Charcot nőbetegeiről számos fotót készített, a vonagló és misztikus nő képét később a szürrealista festők emelték be műveikbe - fejtette ki Felvidéki Eszter.

Marge Monko az Észt Képzőművészeti Akadémia fotográfia szakán végzett, jelenleg ott tanít, Tallinnban él. A magyar közönség a pécsi Modern Magyar Képtárban nemrég megrendezett Kunst macht frei című kortárs észt kiállítás keretében már találkozhatott munkáival.
A Platán Galéria tárlata március 25-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés