bezár
 

zene

2011. 01. 31.
Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok
Művészetek Palotája, 2011. február 2. és 3.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legelképesztőbb adottságokkal rendelkező, a 21. század legnagyobb karmester-egyéniségének ígérkező dirigens érkezik Budapestre, hogy két estén koncertezzen a Los Angeles-i Filharmonikusokkal. Gustavo Dudamel Beethoven, Bernstein, Adams, Mahler műveit vezényli február 2-án és 3-án a Müpában.

prae.hu

A Los Angeles-i Filharmonikusokat az Egyesült Államok legprogresszívebb szellemiségű szimfonikus zenekaraként tartják számon. „Minket a jövő érdekel – nyilatkozta az együttes tiszteletbeli zeneigazgatója, Esa-Pekka Salonen –, nem a múlt dicsőségeit akarjuk újrateremteni, mint oly sokan.”  Ennek megfelelően szoros a kapcsolatuk a kortárs művészettel, sikerrel szólítják meg a fiatalokat, nem érzik rangon alulinak televíziós sorozat, sőt szerepjátékos videojáték zenéjét sem feljátszani.

A jazz-művészeti vezető 2010-től Herbie Hancock, két éve pedig rezidens zeneszerzőjük a tengerentúlon rendkívül népszerű, könnyen befogadható stílusban komponáló, a neoromantikát minimalizmussal párosító John Adams.

1996-ban írta a magyarországi bemutatóként felcsendülő, Slonimsky’s Earbox című munkáját, amely – a Los Angeles-i Filharmonikusokat egykor gyakran dirigáló – Igor Stravinsky művéből, A csalogány énekéből meríti zenei anyagát. A mintegy negyedórás kompozíció Adams orosz-amerikai barátja, Nicolas Slonimsky emlékére született, aki megalkotta a nagy hatású, John Adams által is gyakran forgatott Dallamfordulatok és skálák című gyűjteményt.

A koncerten a New York Times szerint az amerikai történelem egyik legragyogóbb tehetségű és legsikeresebb muzsikusa, Leonard Bernstein alkotása, az 1942-ben komponált, Jeremiás siralmait feldolgozó szimfóniáját is hallhatjuk, a második félidőben pedig a Richard Wagner által „a tánc apoteózisának” nevezett Beethoven-művet.

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

A karmesteri pulpituson először üdvözölhetjük Magyarországon Gustavo Dudamelt, aki második évadját tölti az együttes zeneigazgatójaként, és akinek mesébe illő karrierje a venezuelai diákzenekartól a Los Angeles-i csúcszenekarig ívelt a mögötte álló mindössze harminc év alatt. 

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

2011. február 2. 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

John Adams: Slonimsky's Earbox
Bernstein: I. szimfónia - Jeremiás

Közreműködik: Kelley O'Connor – mezzoszoprán

Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92


2011. február 3. 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mahler: IX. szimfónia

Vezényel: Gustavo Dudamel



nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés