bezár
 

film

2011. 01. 31.
Dokfilm Grosicsról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében jövő hétfőn a Millenáris Parkban lesz a díszvetítése az Aranycsapat legendás labdarúgójáról, Grosics Gyuláról szóló dokumentumfilmnek.

prae.hu

A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, hogy az 55 perces, Keresztlécen című alkotás nemcsak a sportpályafutását, hanem egész élettörténetét bemutatja a 85. születésnapját pénteken ünneplő korábbi kiváló kapusnak.

A film nyilvános vetítései még szervezés alatt vannak, de már érkezett megkeresés külföldi megjelenésre, így szinte biztosra vehető, hogy Londonban vagy éppen Brüsszelben is megtekinthető lesz.
"Amíg élek, mesélek" - mondta elérzékenyülve a Fekete párducként emlegetett hálóőr, aki elárulta, nem mondott egyből igent a mű elkészítésére, de végül barátai meggyőzték, hogy ne őrizze meg magában a titkait, s nyíltan, őszintén valljon arról is, hogy például megjárta az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) Andrássy úton lévő székházát.

Kálomista Gábor producer szerint amellett, hogy kiderül, mitől is vált legendássá a kapus, az érdeklődők Grosics életén keresztül képet kaphatnak a XX. századi Magyarországról.

A film alapjául Kő András 2008-ban megjelent, A Grosics című kötete szolgált. A szerző elmondta, hogy Grosiccsal beszélgetni egy élmény, mert mindig tud újat mondani, éppen ezért nagyon könnyű vele együtt dolgozni.

Grosics az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett az 1952-es helsinki játékokon, míg az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet nyert. Ő volt a válogatott kapusa az Évszázad mérkőzéseként emlegetett találkozón, melyen 1953-ban 6-3-ra győztek a magyarok Anglia ellen a Wembley Stadionban. A nemzeti tizenegyben 86 alkalommal szerepelt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés