bezár
 

irodalom

2011. 01. 30.
Takáts Gyula születésének 100. évfordulóját ünneplik Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Takáts Gyula (1911-2008) Kossuth-, József Attila- és Baumgarten-díjas költő, író, műfordító születésének 100. évfordulójáról rendezvények sorával emlékeznek meg Kaposváron - közölte az MTI-vel a kaposvári székhelyű Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság.

prae.hu

A két évvel ezelőtt elhunyt somogyi kötődésű költő, a Berzsenyi Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, szülővárosa, Tab és Kaposvár díszpolgára ez év február 4-én lenne 100 éves.

Az évforduló jegyében Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Berzsenyi Társaság elnöke Kaposváron a Római Katolikus Püspökség dísztermében február 3-án rendhagyó irodalomórán emlékezik meg Takáts Gyuláról, akiről egy portréfilmet is levetítenek.

Másnap - a költő születésének 100. évfordulóján - a kaposvári Keleti temetőben megkoszorúzzák Takáts Gyula sírját, majd a Megyei és Városi Könyvtár olvasótermében rendezett ünnepségen Boross Péter volt miniszterelnök, Albert Zsuzsa író, szerkesztő, Halmai Tamás költő és Szirtes Gábor irodalmár, szerkesztő emlékezik a költőre.

Az évfordulón mutatják be a Berzsenyi Társaság Somogy című folyóiratának Takáts Gyula-emlékszámát, valamint A hasznos szép című kötetet is, amelybe Takáts Gyula népművészetről és néphagyományról szóló verseit gyűjtötték egybe. "Tükrök szava-betűk arca" címmel dokumentumkiállítás is nyílik a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Somogy Megyei Levéltár szervezésében. A Magyar Írószövetség budapesti székházában is megemlékeznek a jeles somogyi költőről. A Terézvárosi esték keretében február 9-én Takáts Gyula-emlékestet tartanak, amelyen a válogatott verseit tartalmazó kötetet is bemutatják.

A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság a Takáts Gyula Irodalmi Alapítvánnyal együtt az évforduló kapcsán Takáts Gyula Vers- és Prózamondó Versenyt is hirdetett a dél-dunántúli régióban. A ifjúsági és felnőtt korosztály számára kiírt megmérettetést február 15-én tartják Kaposváron.

A Berzsenyi Társaság a Takáts Gyula Emlékházban - a költő által teremtett képzeletbeli világot megidézve - Esték Drangalagban címmel programsorozatot is indított. A havonta tartandó beszélgetős estéken különböző évfordulókhoz kapcsolódva emlékeznek többek között a Somogyhoz kötődő művészekre.

Az első, januári rendezvényen a 85 éve született, életének utolsó éveiben a Somogy megyei Várdán berendezkedett festőművészre, Szász Endrére emlékeztek, de szentelnek estet a 35 éve elhunyt Latinovits Zoltán színművésznek is. Komáromi Gabriella irodalomtörténész a Lázár Ervinről készült monográfia születésének kalandos történetét osztja meg az érdeklődőkkel, a globalizációról és a hagyományápolásról szóló esten Puskás Béla helytörténet-kutató ad vitaindító muníciót, míg Magyar Kálmán főmuzeológustól a franciák középkorbeli somogyi jelenlétéről tudhat meg érdekességeket a hallgatóság.

A Berzsenyi Társaság a rendezvénysorozat keretében két olyan kaposvári díszpolgárt is köszönt, akik az idén ünneplik 85. születésnapjukat: Fésűs Éva meseíró és Szigetvári György Ybl-díjas építész a városhoz fűződő élményeit, gondolatait osztja majd meg az érdeklődőkkel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés