bezár
 

art&design

2011. 01. 30.
Rajzmaratonnal varázsolnak műtermet a világból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ceruzákkal, ecsetekkel és vaskos vázlatfüzetekkel felszerelkezett művészlelkek lepik el az év meghatározott napjain a világ különböző városaink utcáit, miközben egyetlen közös cél lebeg a szemük előtt: papírra vetni minden apró szépséget és különlegességet, ami a nap folyamán a szemük elé tárul.

prae.hu

A január 22-én harmincadik alkalommal megrendezett SketchCrawl nevű kezdeményezésre évente négy alkalommal kerül sor. Ilyenkor a világ különböző pontjain élő művészlelkek kis csoportokba verődve egy egész napon át a rajzolásnak szentelik az idejüket. A serényen dolgozó kezek nyomán izlandi hósapkák, hawaii pálmafák vagy norvég kávéházakban üldögélő emberek képei kelnek életre. A most elkészült alkotásokat a kezdeményezés hivatalos honlapján nézhetik végig az érdeklődők (SketchCrawl.com).

"Csodálatos érzés látni, hogy a világ olyan pontjai is életre kelnek egy-egy művész keze alatt, amelyeket talán sohasem pillanthatunk majd meg a saját szemünkkel" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Enrico Casarosa, a rajzmaraton ötletgazdája és egyben a honlap alapítója. A kezdeményezés arra bátorítja a művészi képességekkel rendelkező embereket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a mindennapi környezetükre és megosszák egymással a rajzolás, illetve festészet iránti szenvedélyüket.

"Nagyon jó dolog olyan emberekkel találkozni, akik hozzám hasonlóan szeretnek rajzolni, festeni és skicceket készíteni" - mondta a londoni rajzcsapat egyik tagja, aki a januári reggelen a brit főváros szívében álló Somerset House kulturális központ korcsolyapályájánál látott munkához társaival. Egyesek az épület neoklasszicista szerkezetére koncentráltak, mások a korcsolyázókat keltették éltre tollaik és ceruzáik segítségével.

Ezalatt több ezer mérfölddel távolabb, a perzselő napsütésben sziesztázó brazil művészlelkek egy parkban üldögélve készítettek skicceket Rio de Janeiro híres Cukorsüveg-hegyéről. "Egyszerre látod a tengert és a hegyeket, a szállodákat és a nyomornegyedeket, a várost és a természetet" - áradozott egy 21 éves építész hallgató. "Az ember ilyenkor elkezdi megbecsülni azokat az apró részleteket, amelyek mellett máskor észrevétlenül elmenne".
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés