bezár
 

art&design

2011. 01. 28.
Műkritikusok szerint aggályos Gulyás kinevezése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Műcsarnok új vezetőjének kinevezésekor alkalmazott eljárás felülvizsgálatát és a döntés indoklását kérte a kulturális államtitkárnak írt levélben a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozatának elnöksége; a szervezet erről pénteken tájékoztatta az MTI-t.

prae.hu

"A posztra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az eredménytelennek nyilvánított pályázat után az Ön kezdeményezésére nevezte ki Gulyás Gábort, a debreceni Modem igazgatóját. Az AICA magyar tagozatának elnöksége az eljárásmódot a kortárs képzőművészeti intézményrendszer jövője szempontjából aggályosnak tartja" - szerepel a Szőcs Gézának szóló levélben.

Mint írták, a kulturális intézményrendszer más területeihez hasonlóan a nyilvános pályáztatás a benyújtott és szakmai szempontok szerint értékelt koncepciók összevetése nyomán átláthatóbb, az előre kialakított kritériumok alapján pedig ellenőrizhetőbb, mint az indoklás nélküli kinevezés.

"A Műcsarnok ügyvezető igazgatói állására kiírt pályázatot a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (amely abszurd módon egy művészeti intézmény igazgatójának kinevezéséről dönthet) a kulturális szaktárcára hivatkozva többek között - de részletesebb indoklás nélkül - azért nyilvánította eredménytelennek, mert a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései nem álltak szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával" - fogalmazott a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozatának elnöksége.

A műkritikusok szerint azzal, hogy "a kormányzati kultúrpolitika követése kritériumként" bekerül egy pályázat menetébe, maga a vezetői megbízás is politikai színezetet kap, az igazgatói poszt pedig politikai státusszá válik.

A szervezet a Szőcs Gézának írt levélben hangsúlyozta: az elmúlt két évtized azt mutatja, hogy a magyarországi kortárs képzőművészet intézményrendszere akkor működik jól, ha nem az egyoldalú politikai döntésekre, hanem a többirányú párbeszédre épül. Hozzáfűzték: ezt igazolja az utóbbi néhány évben a magyar képzőművészet nemzetközi viszonyrendszerének átalakulása.

"Nem tekinthető azonban párbeszédnek, ha a pályázatból indoklás nélkül lesz kinevezés, ha a kinevezett programja és koncepciója nem ismerhető meg előre, valamint az sem, ha a szaktárca nem közli, miért éppen Gulyás Gáborra esett a választás. Ezért államtitkár úrtól az eljárás felülvizsgálatát és a döntés indoklását kérjük" - áll végül a levélben.

Gulyás Gábort, a debreceni Modem eddigi igazgatóját a múlt héten nevezte ki február 1-jei hatállyal a Műcsarnok ügyvezető igazgatójává a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója. A kinevezés Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár szakmai javaslata alapján történt.

A Műcsarnok ügyvezető igazgatói posztjára a tulajdonos MNV Zrt. 2010. november 18-án írt ki pályázatot, amelyen korábbi sajtóhírek szerint négyen indultak. Az intézményt öt éve vezető Petrányi Zsolt mellett pályázott Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok vezetője, aki korábban már vezette a Műcsarnokot. Indult még a posztért Molnár Mária, aki az Ernst Múzeum főkurátora volt, egy pályázó kilétét pedig nem sikerült kideríteni. Az elbírálás második körébe csak Fabényi Júlia és Petrányi Zsolt pályázata jutott be, de a bírálókat végül nem győzték meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés