bezár
 

színház

2011. 01. 28.
Új épületben a pécsi Bóbita Bábszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eddiginél tágasabb, modern épületbe költözött a pécsi Bóbita Bábszínház: a teátrum új otthonát szombaton avatják fel a baranyai megyeszékhely 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programja keretében létrejövő Zsolnay Kulturális Negyedben.

Szkéné színház

"A bábszínház a negyed gyönyörűen felújított és átalakított palotáját, a volt DoZso Művelődési Házat kapta meg, miután kinőtte korábbi, Mária utcai ingatlanát, amely az elmúlt évtizedekben nemcsak szűkössé, hanem korszerűtlenné is vált az intézmény számára" - közölte a Zsolnay Negyed Sajtóiroda pénteken az MTI-vel.

Hozzátették: az első bemutató a Bolond Istók című darab lett volna szombaton délelőtt, de ez a színház "beüzemelése" miatt elmarad. Helyette 10 órától ingyenes színházjárást és nyilvános Bolond Istók próbát tartanak az érdeklődőknek. Az ünnepélyes, zártkörű megnyitóra este hét órakor kerül sor.

A bábszínház az új helyen az alapítójáról, Kós Lajosról elnevezett 185 férőhelyes nagyteremben, valamint egy 60 nézőt befogadó kamarateremben várja a közönséget. Az épületben bábmúzeum működik majd állandó és időszakos bábkiállításokkal, a bábkészítő teremben pedig egyszerre akár harminc gyermek készíthet bábokat.

A legkisebbeket mesekuckóban látják vendégül, a látogatók szórakozását, kikapcsolódását emellett kakaóbár, terasz, szabadtéri színpad és játszótér teszi teljessé. A teátrum vezetésének reményei szerint a Bóbita egész évben, a színházi évadok közötti időszakban is működne, így az érdeklődőket nyaranta hétvégi előadásokkal, programokkal várnák.

Sramó Gábor, a teátrum igazgatója korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Bóbita társulata egységes, a 17 dolgozóból hatan bábművészek, a többiek a bábok és díszletek készítésével, a műszaki háttér megteremtésével foglalkoznak.

A Bóbita Bábszínház 1961-ben alakult, és 1981-ben vált hivatásos bábszínházzá. A Pécsi Nemzeti Színház tagozataként működött, 2004-ben azonban önállósult, ami hosszú távon jobb érdekérvényesítést, anyagi hátteret jelenthet az intézmény számára.

Eredményességét mutatja, hogy az előző évad 218 előadására több mint 30 ezer néző volt kíváncsi.

A teátrum szervezi 1969 óta a közönség és a szakma nagy érdeklődésére számot tartó pécsi Nemzetközi Felnőttbáb Fesztivált, amelyen tavaly - immár tizenötödik alkalommal - tizenegy ország huszonhat társulatának művészei vettek részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés