bezár
 

zene

2011. 01. 28.
Sulzer-ősbemutatóra készülnek Linzben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balduin Sulzer új operájának ősbemutatóját szombaton tartják a linzi tartományi színházban. A darab hőse a titokzatos és tragikus sorsú Kaspar Hauser, akinek történetét Werner Herzog filmben dolgozta föl 1974-ben.

prae.hu

A Kaspar H. című opera szövegkönyvét Elizabeth Vera Rathenböck írta Balduin Sulzer zeneszerző-filozófus-teológus számára. A cselekmény az ismert krónikák fő vonalát megtartja ugyan, de másként fogalmazza újra a talált gyermek sorsát - mondta az írónő, hozzátéve: számára fontos volt, hogy megmutassa, miként válik mások eszközévé a saját személyiségét sem ismerő Kaspar.

Rathenböck szövegkönyvében egy pincében mulatozó, fiatalemberekből álló csapatban valakinek a kezében elsül egy pisztoly. Kaspar Hauser megsebesül, de alig tud beszélni, a nevét sem képes megmondani, a rendőrség nem azonosíthatja. Egy pszichológus veszi kezelésbe és a lánya segítségével próbálja feloldani a fiú beszédének töredezettségét. A lány ráébreszti, milyenek az emberi érzelmek, mi a szeretet és milyen szörnyű az erőszak.

Az írónő és a zeneszerző épp azt akarja megmutatni, milyen kulcsfogalmak uralják ma is az életet. Mivel Kaspar H. csak szótagokban beszél, nagy kihívás volt ennek a furcsaságnak zenei értelmezést adni - vélte Baldwin Sulzer. Hozzátette: a 15 tagú kamarazenekar - a linzi Bruckner Zenekar tagjai - virtuóz módon játszik Dennis Russell Davies vezényletével. Az énekeseknek nem szükséges hangfenoménnek lenniük, inkább azonosulniuk kell a tagadhatatlanul különös alakokkal - jegyezte meg.

Kaspart Matthäus Schmidlechner alakítja, a pszichológus, Daumer Dominik Nekel lesz, Clarát Elisabeth Breuer énekli.

A Kaspar H. Baldwin Sulzer harmadik operája. A 79 éves ciszterci szerzetes a Linzhez közeli Wilhering monostorban fejezte be művét. Jelenleg mintegy 350 címből áll alkotásainak listája, köztük hét szimfónia és tizenkét versenymű szerepel.

Sulzer zenetanárként is rendkívül elismert. Ő volt az alapítója és hosszú ideig vezetője a linzi zenei gimnáziumnak, ahonnan olyan kimagasló muzsikusok kerültek ki, mint a Wiener Staatsoper mostani főzeneigazgatója, Franz Welser-Möst.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés