bezár
 

zene

2011. 01. 27.
Elhunyt Charlie Louvin countryzenész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Charlie Louvin, a countryzene legendás alakja. A 83 esztendős zenész halálát hasnyálmirigyrák okozta.

prae.hu

A tavaly nyár óta betegeskedő Louvin szerdán otthonában, a Tennessee állambeli Waltrace-ben halt meg - jelentette be menedzsere, Brett Steele.

Hét évtizedes karrierje során született közel húsz albuma közül az utolsó The Battle Rages On címmel tavaly novemberben jelent meg. A háborús témájú dalokat tartalmazó lemezen neves kollégáival, köztük a bluegrass legendával, Del McCouryval énekel.

Az alabamai Henagarból származó Louvin hétgyermekes családban nőtt fel, és bátyjával, Irával kezdett énekelni. A duó kezdetben gospeleket adott elő, s a gospel hajlításai később is visszatértek nagy sikerű countryszámaiban.

A Louvin Brothers a negyvenes években rádiófellépéseivel és turnéival vált népszerűvé. Első nagyobb sikerüket 1955-ben megjelent, When I Stop Dreaming című kislemezükkel aratták. Ebben az évben együtt koncerteztek a fiatal Elvis Presleyvel.

A duó útjai 1963-ban váltak el, Ira két évvel később autóbalesetben életét vesztette.

Charlie Louvin sikeres szólókarrierje az I Don't Love You Anymore című számmal indult 1964-ben. Énekesként karrierje során olyan előadókra volt nagy hatással, mint Emmylou Harris vagy Gram Parsons.

Louvin pályafutása 2003-ban új lendületet kapott, országos turnéján mélyen megindította az a meleg fogadtatás, amellyel a közönség bluegrass-együttesét fogadta.

Egy évvel később a Louvin Brothers előtt tisztelgő Livin', Lovin' Losin' című album, amelyen James Taylor, Merle Haggard és Dolly Parton idézték fel az egykori duó dalait, két Grammy-díjat is kapott.

Charlie Louvin egészen tavaly decemberig folytatta a koncertezést, amikor olyan rosszra fordult az egészségi állapota, hogy már nem tudott színpadra lépni.

A Louvin Brothers 2001-ben bekerült a country zene halhatatlanjai közé a Country Music Hall of Fame-be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés