bezár
 

film

2011. 01. 27.
Fontosak a Cinemának a helyi mozifilmek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem befolyásolja a magyar filmek forgalmazását és bemutatását az, hogy a Cinema City International felvásárolta a Palace Cinemas négy magyar moziját, mivel minden országban fontos szerepet szán a helyi alkotásoknak - közölte a Cinema csütörtökön az MTI-vel.

prae.hu

A Cinema City International 2011. január 20-án jelentette be a Palace West End, Mammut, MOM Park és Campona mozik, valamint 8 cseh és 3 szlovák Palace multiplex akvizícióját.

Ezt követően a Magyar Producerek Szövetsége a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult azért, hogy a hivatal vizsgálja meg, a Cinema City International közelmúltban történt mozi felvásárlása nem sérti-e a magyar, illetve az európai uniós szabályozást.

Kálomista Gábor, a szövetség elnöke akkor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a felvásárlás veszélyeztetheti a magyar filmek forgalmazását, mivel a Cinema City International jellemzően az amerikai TOP 10 filmeket veszi alapul. Hozzátette, az akvizícióval az eddig tulajdonában lévő mozikkal együtt már a magyarországi multiplex mozik mintegy 90 százalékával rendelkezik a Cinema City International.

A szövetség azt is kérte, hogy a döntéshozók a magyar film védelme érdekében módosítsák a filmtörvényt, és terjesszék ki azt a forgalmazásra is.

A felvásárlás után a Cinemának 17 mozija van a magyar piacon, összesen 162 teremmel. A 4 új mozi 47 teremmel növelte számukat.
A Cinema City International csütörtökön közölte: meglepetésként érte a Magyar Producerek Szövetsége elnökének közleménye, mivel minden országban, ahol a cég hálózatot működtet, fontos szerepet szán a helyi alkotások bemutatásának.

A Cinema City International 1997 óta van jelen a kelet-európai régióban, a fenti felvásárlással Európa 3. legnagyobb multiplex hálózatává vált. A cég az elmúlt néhány évben Magyarországon több mint 100 millió eurót fektetett be mozik építésébe és technikai korszerűsítésébe, ezzel a nézők számára a mozifilmek lehető legszélesebb skáláját bemutatva.
A magyar piacon az utóbbi két évben összesen 22 magyar filmet, 2009-ben a 17 megjelent magyar alkotásból 12-t, 2010-ben pedig a 24 megjelent filmből 10 művet tűzött műsorára - áll a közleményben.
A Cinema City közölte, hogy a felvásárlások után is fontosak maradnak az adott ország filmiparának termékei, azoknak továbbra is kiemelt szerepet szán a műsortervében.

A műsorrend tervezését a jövőben is a nézők érdeklődése, a nézőszám alakulása dönti el, és ebben nincs kivétel a hollywoodi TOP 10 vagy a magyar alkotások között - közölte a Cinema.

A Cinema City International 28 millió euróért vásárolta fel a Palace Cinemas magyarországi, csehországi és szlovákiai érdekeltségét. A cég akkori közlése szerint az ügylet keretében a Cinema City 15 multiplex moziban 141 termet szerzett meg. A Cinema City a felvásárlás után hét országban 90 multiplex mozit üzemeltet, 866 teremmel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés