bezár
 

film

2011. 01. 27.
A magyar film jövője is téma lesz Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedszer rendezi meg a Cinema Totalt, a német főváros nemzetközi filmfesztiváljához, a Berlinaléhoz időzített szakmai rendezvénysorozatát a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) február 12. és 16. között; a közép-európai régió filmkészítését középpontba állító rendezvényen a magyar film jövőjét is megvitatják.

prae.hu

"A Cinema Total egy összetett filmes találkozópont: olyan kommunikációs platform, amelynek egyaránt vannak esztétikai vetületei, de filmipari networking- és információs lehetőségeket is nyújt" - mondta Can Togay János, a CHB vezetője a soros európai uniós elnökség programjaiba illeszkedő rendezvényről csütörtökön az MTI-nek.

Mint hozzátette, bevált az a koncepció, hogy a Cinema Total a régiót képviseli, így idén az osztrák, a román, a szerb és a szlovák film képviselői is részt vesznek a programokban.

Beszámolója szerint a február 12-i ünnepélyes megnyitón Claudia Schmied, Ausztria kulturális minisztere és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár is részt vesz; az este egyben a Magyar Filmunió hagyományos Berlinale fogadása is lesz.

Can Togay János kiemelte: a Cinema Total igyekszik választ keresni a magyar filmtámogatási rendszer folyamatban lévő átalakítása kapcsán felmerülő kérdésekre, ezért a február 13-i Sunday FilmBrunch című szakmai beszélgetésen egy asztalhoz ültetik Andrew Vajna kormánybiztost, Kőrösi Zoltánt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnökét, Bokor Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetőjét, Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, Bereczki Csabát, az MMKA nemzetközi igazgatóját, valamint Simon Perry-t az ACE (Ateliers du Cinéma Européen) vezetőjét, Henrik Bo Nielsent, a Dán Filmintézet irányítóját, valamint Peter Zawrelt, a Bécsi Filmalap elnökét.

A beszélgetést még három szakmai nap követi: február 14-én True Stories - Forgatókönyvírás Kelet-Európában címmel a Berlinale versenyprogramjába beválogatott filmeket a szerzők (forgatókönyvírók, rendezők) részvételével elemzik, vizsgálva az aktuális trendeket.
Másnap a Books at Sundown programban filmes adaptációra alkalmas kortárs közép-európai irodalmi művek szüzséivel ismerkedhet meg a nemzetközi producerekből és rendezőkből álló publikum, Pitch Stop címmel pedig február 16-án a régióból kiválasztott hat filmprojekt rendezője és producere kap lehetőséget bemutatkozni nemzetközi filmes szakemberek és a közönség soraiban helyet foglaló európai producerek előtt.

A Film-Talk sorozat esténként a Berlinaléról "áthívott" szereplőkkel nyújt alkalmat a megismerkedésre - ismertette a Cinema Total főbb programjait Can Togay János.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés