bezár
 

színház

2011. 01. 27.
Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház új igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rázga Miklós színművészt választotta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának a város közgyűlése csütörtökön.

Szkéné színház

A testület egyhangú döntést hozott. Az új direktor a teátrumot mintegy két évtizede vezető Balikó Tamást váltja a poszton, tisztségét február 16-tól öt éven át töltheti be.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón Rázga Miklós megválasztását azzal indokolta, hogy a színművész hosszú évek óta dolgozik a Pécsi Nemzeti Színházban, ismeri a várost, az itt élőket és a társulatot. "Fontos szempont volt az is, hogy vállalta a színház zenei tagozatának megújítását, és pályázatában az elvárásoknak megfelelően hangsúlyos elemet kapott a balett tagozat megerősítése" - tette hozzá a politikus.

Rázga Miklós azt mondta, mint minden színházigazgató, ő is egy jó és szerethető színházat szeretne irányítani. Kitért arra, hogy a kamaraszínház kihasználtságának növelésével el kívánja érni a nézőszám emelését, valamint az intézmény népszerűsítését a fiatalok, a családok körében.

"A repertoár kialakításánál olyan előadásokat is számba kell venni, majd műsorra tűzni, amelyeket gyerekek, szülők és nagyszülők egyaránt szívesen megnéznek" - jegyezte meg. A színművész szólt arról, hogy pedagógusokkal együttműködve kötelező irodalmakat adnának elő rövidített formában iskolai irodalomórákon, beavató színházi előadások keretében.

Az új színházigazgató tervei között szerepel az operatagozat fejlesztése is. Gulyás Dénes operaénekes segítségével már az idén beavató operaszínházi rendezvénysorozattal jelentkeznének, és az opera a következő években is hangsúlyos elemként jelenne meg a teátrum életében.

Nagy Csaba a színház épületének állapotára vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, a városnak jelenleg nincs másfél milliárd forintja az intézmény teljes rekonstrukciójára, viszont a karbantartások keretében minden évben több tízmillió forintot szánnak különböző felújításokra.

"A színház erkélye az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó idejére megújul és sorra kerül majd a zenekari árok rendbetétele, továbbá a beázások megszüntetése is" - jegyezte meg.

A színházigazgatói posztra korábban Balikó Tamás mellett Dörner György, Rázga Miklós, Márton András színművész, valamint Béres Attila és Rusznyák Gábor rendező pályázott. Mind a hat jelentkezés érvényes volt, és bár a szakmai előkészítő bizottság Balikó Tamás és Márton András pályázatát részesítette előnyben, a város kulturális bizottságának támogatását egyikük sem nyerte el, ahogy a közgyűlését sem.

A közelmúltban meghirdetett újabb pályázaton heten indultak: Balikó Tamás, Dörner György, Márton András, Moravecz Levente, Rázga Miklós, Rusznyák Gábor és egy, az adatai titkos kezelését kérő, Moira néven jelentkező művész.

Balikó Tamás a végső döntés előtt visszavonta pályázatát.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés