bezár
 

art&design

2011. 01. 26.
Kiállítás a múlt évszázad szegedi festészetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyilasi Sándortól Vinkler Lászlóig, a XIX. század végétől az 1980-as évekig mutatja be Szeged festészetét a Közös értékeink című kiállítás, amely csütörtöktől látható a Reök-palotában.

prae.hu

Szegeden sosem volt festőiskola, úgy mint Hódmezővásárhelyen vagy Nagybányán, mégis a város képzőművészeti hagyománya történetileg legalább a tizenkilencedik század végére tekint vissza - mondta Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora az MTI-nek.

A Regionális Összművészeti Központ dédelgetett álma volt, hogy bemutassa azokat a helyi alkotókat, akik bár nem biztos, hogy országosan ismertek, mégis sokat adtak a magyar képzőművészetnek. A tárlat érdekessége, hogy a mintegy száz festmény és grafika mindegyike magángyűjteményből származik, s tulajdonosaik a március 15-ig látható kiállításra adták kölcsön azokat - közölte a szakember.

Az akár szubjektívnak is tűnő válogatás célja, hogy megismertesse a közönséggel azoknak a szegedi alkotóknak a műveit, akik nyitottan viszonyultak a kortárs, európai festészeti mozgalmakhoz.

Bár hangsúlyozottan nem helytörténeti kiállításról van szó, a nyitott szemű látogatók több, a régmúlt Szegedet idéző érdekességet is felfedezhetnek a képeken, így feltűnik a festményeken a mára már lebontott Kálvária-kápolna vagy a mai Dóm helyén álló egykori Dömötör-templom.

Az ingyenesen látogatható tárlaton bemutatott festmények között akadnak olyanok, melyek az elmúlt másfél évtized fővárosi aukcióin cseréltek gazdát, s mint többségükről kiderült, visszatértek Szegedre, de több alkotás még a szakembereknek is újdonságot jelent - fűzte hozzá Nátyi Róbert.

Az érdeklődők több alkotást láthatnak a nagybányai iskolához tartozó Nyilasi Sándortól, a szintén az erdélyi városban tanult Heller Ödöntől, valamint a fiatalon elhunyt Kukovetz Nanától, a Móra Ferenc és Juhász Gyula baráti köréhez tartozó Vlasics Károlytól vagy Vinkler Lászlótól, akinek több nagyméretű, tasiszta, csurgatott technikával készült képével is megismerkedhet a közönség. A kiállított néhány grafikát pedig a Szegeden tanult és Angliában nemzetközi hírnevet szerzett Buday György készítette.

Nátyi Róbert bízik benne, hogy a rendhagyó tárlat a műkedvelő látogatók mellett a szakma érdeklődését is felkelti. Szeged képzőművészetéről utoljára ugyanis csaknem negyven éve Szelesi Zoltán készített átfogó monográfiát, s több jelentős alkotó munkásságát sem dolgozták még föl kellő részletességgel.

A szakember elmondta, terveik szerint a szecessziós palotában folytatódnak a szegedi festők életművét bemutató emlékkiállítások, melyeken eddig Lázár Pál és Zoltánfy István munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés