bezár
 

irodalom

2011. 01. 21.
Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton születésének 188. évfordulóján pénteken. Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén idén nem vettek részt az MSZP és a Jobbik képviselői, akik így tiltakoztak amiatt, hogy a Madách-díj egyik kitüntetettje Bayer Zsolt író, publicista.

prae.hu

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén feltette a kérdést: hiúak vagyunk-e kultúránkra, fontos-e, hogy kultúránkat ne csak szlogenek, képaláírások szintjén ismerjük. Hangsúlyozta: tudni kell, ki írta le, hogy "játszani is engedd" vagy "taní-tani".

Mint mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol.

Az államtitkár kitért arra, hogy Balassagyarmat olyan kiválóságokat adott az országnak, mint Jobbágy Károly költő, Markó Iván táncművész vagy Zórád Ernő, a magyar képregényművészet legnagyobb alakja. Hozzátette: az 1964-ben alapított Madách-díj is jelzi, hogy a nógrádiak a kultúra és a közművelődés elkötelezett támogatói. Halász János kiemelte: joggal lehetünk büszkék az idei kitüntetettekre is.

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke beszédében kitért rá, hogy Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője az akkor Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született, és Nógrád országgyűlési követe is volt.

Nógrád megye Madách-díját idén Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, szerkesztő, publicista kapta meg.

A salgótarjáni-baglyasaljai születésű Pándy Piroska külföldi fellépése miatt egy filmbejátszáson köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, szülőföldje mindig számíthat rá, mindig jön, amikor hívják.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, az Echo TV műsorvezetője az ünnepségen azt mondta, kapott már életében néhányszor díjat, de ennyire talán még sosem volt megilletődve, mert Madách Imre számára az egyik, ha nem a legfontosabb magyar szerző.

Megjegyezte: az Úr utolsó szavai - "Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" - mindig le fogják győzni Lucifert.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés