bezár
 

zene

2011. 01. 21.
Cseh Tamás-dombormű Gyöngyössolymoson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cseh Tamásnak állítanak domborművet az énekes-dalszerző születésnapján, egyben a magyar kultúra napján szombaton a Heves megyei Gyöngyössolymoson.

prae.hu

A 250-szer 80 centiméteres, emberalakot és gitárt ábrázoló tölgyfa dombormű Égerházi László erdőbényei fafaragó művész alkotása - közölte Liktor Ferenc, a rendező Cseh Tamás Kör képviselője pénteken az MTI-vel.

Az előadóművész dalainak egyes szimbólumait is megjelenítő dombormű egy középkori malomépületben, a Pincés malomban kap helyet.

Ugyancsak a domborműbe vésték egy ki nem adott szerzemény, a Bereményi Géza által írt Dal a nagyszerűségéről a halaknak című szám négy sorát: "Most alszom én, és úgy lepnek el az álmok, mint a nagyszerű hideg halak és egyszer majd megmozdul minden, még ott is a fű alatt".

Mint a főszervező elmondta: a Cseh Tamás Kört a művész halálát követően, 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék az énekes-zeneszerző dalainak továbbélését, ápolják az emlékét.

Azóta már nemcsak Magyarországról csatlakoztak hozzájuk, hanem az egész Kápát-medencéből, de Lengyelországban is rendelkeznek támogatókkal.

Az elmúlt évben - ugyancsak Cseh Tamás születésnapján - a teljes zenei életművet bemutató kiállítást szerveztek Gyöngyössolymoson, olyan lemezek is szerepeltek a tárlaton, amelyek kiadásáról maga Cseh Tamás sem tudott. A tárlat azóta vándorkiállítássá vált - tette hozzá Liktor Ferenc.

Az 1943. január 22-én született Cseh Tamás 2009 augusztusában hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés