bezár
 

színház

2011. 01. 21.
Primadonnák Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ken Ludwig kortárs amerikai szerző Primadonnák című vígjátékát mutatja be pénteken Méhes László rendezésében a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata.

Szkéné színház

Méhes László az MTI-nek elmondta, hogy a népszerű szerző vígjátékát azért tartja jó választásnak, mert a nézők számára egyszerre okoz örömet és önfeledt szórakozást, ugyanakkor az alkotóknak alkalmat ad a komoly munkára. Ken Ludwig, aki - mint a rendező fogalmazott - egyébként "Shakespeare-bolond", jelentős alakja a bulvárirodalomnak. A Primadonnák a színvonalas, pillanatnyi igazságokat hordozó jeleneteken keresztül egy szép, bár rendkívül banális történetet mesél el.

A vígjáték alapját egy valós újsághirdetés adta, de a cselekmény azután más irányt vett, elrugaszkodott az élettől. Két állástalan színész - Leo Clark, a valaha szebb napokat látott Shakespeare-színész és barátja, Jack Gable - a sorozatos kudarcok után egy napilapban olyan hirdetésre bukkan, amelynek segítségével úgy tűnik, egy jó időre legalább az anyagi gondjaik megoldódnak.

Egy milliomos hölgy a címoldalon keresi mesésen nagy örökségének várományosait. A két komédiás rögvest elhatározza, hogy kiadják magukat az örökösöknek. Miután mindketten színészek, az sem jelent problémát számukra, hogy a keresett személyek - Sam és a süketnéma Alex - nem férfiak, hanem nők. Később aztán a történet szerelmi szálakkal is bővül, és ahogy ezekben a darabokban szokás, happy enddel végződik - jegyezte meg a rendező.

Méhes Lászlónak a Primadonnák az első rendezése Zalaegerszegen, ahol szavai szerint tökéletesen otthon érzi magát. A zalaegerszegi próbafolyamat felhőtlen volt - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a színházban tökéletes nyugalom, munkára kész, remek hangulat van.
A Primadonnákat ugyan már harmadik alkalommal állítja színpadra, de mivel mindig más színészekkel és társulattal dolgozott együtt, új gondolatok jelentek meg a darabban, így mindig egy teljesen új produkció jött létre - árulta el Méhes László.

A rendező beszélt arról is, hogy mivel korábban nem ismerte a társulatot, a szereposztást a színház igazgatójára, Besenczi Árpádra bízta. Jack Gable szerepét - amelyet korábban a József Attila Színházban Besenczi Árpád alakított - Kiss Ernő kapta meg.
Kiss Ernő az MTI kérdésére elmondta, hogy bár az Othello Gyulaházán című vígjátékban, egy álomképben megformált már egy női alakot, "kimondottan" női szerepet most játszik először. A színművész szerint szórakoztató, jó érzés női szerepet alakítani, de meg kell találni a figurát, hogy az kellően ízléses legyen. Hozzáfűzte, hogy a "járás megtanulása" különleges feladatot jelentett számára, mert a magas sarkú cipő viselése "kegyetlenül nehéz".

A főbb szerepekben Sághy Tamást, Pap Lujzát, Misurák Tündét, Szakály Aurélt, Wellmann Györgyöt, György Jánost és Ecsedi Erzsébetet láthatja még a közönség. A díszletet Rózsa István, a jelmezeket pedig Horváth Kata tervezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés