bezár
 

színház

2011. 01. 19.
Elhunyt Hidas Hedvig balettművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 96. évében elhunyt Hidas Hedvig balettművész, balettmester, az Állami Balett Intézet - ma Magyar Táncművészeti Főiskola - egyik alapító tanára, érdemes művész - közölte a főiskola szerdán az MTI-vel.

Szkéné színház

A hétfőn elhunyt Hidas Hedvig temetéséről később intézkednek.
Tanulmányait a Magyar Királyi Operaház balettiskolájában végezte Brada Ede, Jan Cieplinsky és Nádasi Ferenc tanítványaként, majd a dalszínház magántáncosa volt.

1959 és 1963 között a Fővárosi Operettszínház tánckarát vezette. Az Állami Balett Intézet alapító tantestületének egyik meghatározó egyénisége, 1961-től 1971-ig igazgatója volt.

Számos kiemelkedő balettművészt nevelt a hazai és nemzetközi táncéletnek: Dvorszky Erzsébetet, Téry Evelint, aki később Bécsben lett szólista és pedagógus, Stimácz Gabriellát, a Pécsi Balett egyik alapító tagját, Csarnóy Katalint, Maurice Béjart szólistáját, Szabadi Editet, Hágai Katalint, Barbay Ferencet, Némethy Sándort, valamint a kortárs táncművészet olyan meghatározó egyéniségeit, mint Vámos György, Ladányi Andrea és Markó Iván.

"Legutóbb 2010. szeptember 27-én köszönthettük a Magyar Táncművészeti Főiskolán, amikor felavattuk az egykori vezetők nevét megörökítő emléktáblát" - közölte a főiskola az MTI-vel. Mint írták, a mesternő a legutóbbi időkig figyelemmel kísérte a hazai balettélet és a Magyar Táncművészeti Főiskola mindennapjait és közeli kapcsolatban maradt egykori növendékeivel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés