bezár
 

zene

2011. 01. 18.
Bach és Mozart csúcstalálkozója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozart, Bach, Berg és Heinz Holliger művei állnak a középpontban a pénteken kezdődő hagyományos salzburgi Mozart-hét programjában.

prae.hu

A január 30-ig tartó programsorozat 26 előadásra már a jegyek több mint fele elkelt, pedig Nikolaus Harnoncourt és Gidon Kremer egészségi okokra hivatkozva lemondta fellépését.

A megreformált programba a régi zenében kiemelkedő karmester, Marc Minkowski, a Mozart-hét nemrég kinevezett új művészeti vezetője nemcsak Bach, hanem a huszadik századi komponista, Alban Berg műveit is beemelte. A XX. és XXI. század zenei világának bemutatásában olyan kiváló partnerekre talált, mint a német oboista és zeneszerző, Jörg Widmann, továbbá Heinz Holliger.

Új szín a programban - együttműködve az Aix-en-Provence Fesztivállal - René Jacobs barokk operasorozata a Grosses Festspielhausban. Újfajta Mozart értelmezést várnak a fesztiválszervezők azoktól az énekes és hangszeres sztároktól, aki e tíz nap alatt a Mozart-hét fellépői lesznek.

Dalestet ad Rolando Villazón, Thomas Quasthoff és Christine Schäfer. Annette Dasch páratlanul érdekes televíziós műsorával, a Dasch Szalonnal vendégeskedik a Mozart héten. A híres szoprán olyan neves karmestereket hívott meg szalonjába, mint Ivor Bolton, René Jacobs, Jonathan Nott és Marc Minkowski. (A műsor Magyarországon a 3sat-on látható.)

A Mozart-héten fellép az Academy of Ancient Music, a Freiburg Barokk Zenekar, a Les Musiciens du Louvre Grenoble és a Concentus Musicus Wien. A hangszeres szólisták között lesz Maurizio Pollini, Schiff András, Jörg Widmann, Christian Tetzlaff (ő játssza Berg hegedűversenyét Gidon Kremer helyett), Fazil Say, Philippe Jaroussky, Piotr Anderszewski valamint a Hagen Kvartett. A vonósnégyes Salzburgban a pódiumon ünnepli alapítása 30 éves évfordulóját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés