bezár
 

zene

2011. 01. 18.
Szvorák Kataliné a Tinódi-lant
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szvorák Katalin előadóművésznek ítélte a Magyar Régizenei Társaság a Tinódi-lant kitüntetést, amelyet szerdán adnak át az énekesnek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

prae.hu

Szvorák Katalin az MTI-nek elmondta: meglepődött a hír hallatán, de a népdal mellett sokat foglalkozott a régizenével is, hiszen nincs éles határ a két műfaj között és ő mindig is döntögette azokat. Sokszor énekelt régizenei dalokat Andrejszki Judit orgona- és csembalóművész kíséretével és Áthallások című, 2004-ben készült lemezén is szerepelnek népdalok és régizenei dallamok.

Decemberben megjelent legutóbbi lemezén, a Teremtés dicséretén hét egyház: a görög, a római katolikusok, az evangélikusok, a reformátusok, az unitáriusok, a baptisták és a zsidók vallási, népi énekeit, a természet dicséretéről szóló dallamait gyűjtötte össze. Ezzel az anyaggal indul koncertkörútra hamarosan - tette hozzá.

A Tinódi-lant díjat az 1992-ben alakult Magyar Régizenei Társaság azoknak az előadóművészeknek adományozza 1999 óta, akik a legtöbbet tették a régi magyar énekelt vers terjesztéséért. Ezzel az elismeréssel a XVI. századi krónikás énekes előtt is tiszteleg a magyar zenei élet.

A díjat, egy kobozt Tinódi Lantos Sebestyén névnapjának előestéjén, január 19-én adják át. A régizene egyik hangszerét, a kobozt a Művészeti Szabadművelődési Alapítvány készítteti el. A kobozhoz járul egy Tinódi címeres igazoló oklevél is.

Szvorák Katalin Losoncon született, Füleken járt iskolába, Budapesten egyetemre, Szentendrén tanít a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. Több népdalversenyt nyert és teljesítményét többek között Liszt- és Kodály-díjjal, Bartók Béla-emlékdíjjal ismerték el, eddig 26 tematikus albuma jelent meg, nyolc lemezén Közép-Európa népeinek közös dallamkincsét szólaltatja meg 12 eredeti nyelven.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés