bezár
 

art&design

2011. 01. 17.
Fújították fel kiskőrösi közúti szakgyűjteményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 400 millió forintos beruházási összegből, európai uniós forrás felhasználásával újították fel az ország és Európa egyetlen állandó közúti kiállítását Kiskőrösön hétfőn - közölte Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője az MTI-vel.

prae.hu

Az európai uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt. kibővítette és teljesen modernizálta a múzeumot, erősítve a térség turisztikai vonzerejét is.

Az egy év alatt felújított múzeumot Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át. Az eseményen részt vett Font Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a térség országgyűlési képviselője is.

Az 1974-ben megnyitott Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól egészen napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei találhatók, míg a szakma érdekességei, ritkaságai a teljesen megújult és kibővített belső kiállításon kapnak helyet.

A felújítás mellett az irodaépület bővítéseként új kiállítási csarnok épült, fejlesztették a parkot és a külső kiállítóterületet, tematikus gőzgép-bemutatóhelyet alakítottak ki. A megújult szabadtéri kiállítás az útépítő gépeken - aszfaltozó gépek, hómarók, hóekék -, mérföldköveken, jelzőtáblákon, kilométerköveken keresztül kalauzolja a múzeum vendégeit.

Az érdekes relikviákon kívül több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és különböző képzőművészeti alkotások mutatják be a közutas szakma érdekességeit. Az útépítők munkája után érdeklődők több mint 12 000 kötetes könyvtárban tanulmányozhatják a szakmát.

A múzeum fejlesztésén kívül a pályázat keretében a MÁV Nosztalgia Kft. szakemberei elvégezték a közép-európai legnagyobb úthengergyűjtemény legbecsesebb darabjának, a filmfőszerepet játszó "Józsi úthengernek" a teljes körű felújítását is.

A látogatók ezentúl interaktív elemként használhatják majd, felülhetnek rá, kipróbálhatják és csodálhatják egy működő hatalmas gőzgép erejét. A tervek szerint minden hónap első szombatján fogják felfűteni az úthengert, amely bárki számára kipróbálható lesz.

A kiállítás mellett a tervek között szakmai programok, városi rendezvények lebonyolítása is szerepel, továbbá a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat is szerveznek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés