bezár
 

zene

2011. 01. 17.
Baltikumi turnéra indul a Kamarazenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Madrid és Bukarest után a Baltikumban ad koncertsorozatot szerdától a magyar európai uniós elnökség és a Liszt-év alkalmából a Liszt Ferenc Kamarazenekar: három nap alatt két észt és egy lett városban lépnek fel.

prae.hu

"Várjuk a baltikumi koncerteket, mert régen nem jártunk Rigában és Tallinnban, és jó lesz megismerni az új hangversenytermeket, köztük a Művészetek Palotájához hasonló pärnui hangversenyközpontot is.

Különben is sok jót hallottunk a mai észt és lett kultúráról" - mondta az MTI-nek Rolla János, a majd fél évszázados Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító művészeti vezetője hétfőn.

A koncerteken a program első részében Mendelssohn h-moll vonósszimfóniáját és Dvorák E-dúr szerenádját adják elő. A második részben Bartók Divertimentója és Liszt II. Magyar rapszódiája hangzik el Wolf Péter zenekari változatában.

Ezzel a darabbal zárták múlt heti madridi és bukaresti koncertjüket is, amelyek szintén a magyar EU-elnökség és a Liszt-év eseményei voltak.
"A madridi est hangos siker volt" - idézte fel Rolla János, megjegyezve, hogy Spanyolországba szinte hazajárnak, sokat játszottak az Auditorio Nacional de Músicában.

Mint kiemelte, igazi népszerű műsort vittek Farkas Gábor zongoraművésszel: Liszt művei mellett olyan "bravúrszámokat" játszottak, mint Boccherini Madridi őrjárata, Sarasate Andalúziai románca vagy Brahms Magyar tánca. "Az ibériai közönség fantasztikus, szívből és lelkesen tapsolnak, ha tetszik valami" - tette hozzá a zenekar vezetője.

Hivatalos program volt a szombati bukaresti koncert is. A Zeneakadémiával rokon Athenaeumba is visszatérő vendégként érkeztek, itt Bartók Divertimentójával nyitották az estet, majd Wiener Divertimentója szólalt meg, Brahms Magyar táncai után pedig Liszt II. Magyar rapszódiájával zárták a hangversenyt.

"Nagyon tanulságos számunkra visszatérni azokra a helyszínekre, ahol korábban többször megfordultunk, és tapasztalni milyen irányban változott a közönség ízlése, miként hódíthatjuk meg újra és újra" - mutatott rá Rolla János.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés