bezár
 

zene

2011. 01. 15.
Dzsessz, szimfonikusok és balett találkozása a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dzsessz, a szimfonikus zene és a tánc találkozik hétfőn este a Művészetek Palotájában a Magyar Jazzművészek Társasága kezdeményezésére.

prae.hu

A két részből álló est első felében a hazai dzsessz kiválóságai - Fekete-Kovács Kornél (trombita), Babos Gyula (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés László (szaxofon), ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lantos Zoltán (hegedű), Horváth Kornél (ütőhangszerek) - a Győri Filharmonikus Zenekarral (vezényel: Kovács László) Fekete-Kovács, Babos és Oláh egy-egy szerzeményét adják elő.

A nem mindennapi együttműködés először 2009-ben valósult meg az operaházban (később ebből egy miniturné is lett), míg ugyanott tavaly a dzsesszt és a táncot társították egymással, utóbbi adja majd a hétfői műsor második részét. Ebben hét szerző (az első részben szereplő művészek mellett Kaltenecker Zsolt szintetizátoros, Berki Tamás énekes és Borbély Mihály szaxofonos) egy-egy balettre komponált műve hangzik el, ezekre az operaház fiatal táncművészei, Venekei Marianna, Bajári Levente és Kerényi Miklós Dávid készítettek koreográfiákat. A Magyar Jazzművészek Társaságának zenészei előadását a dalszínház táncosai teszik teljessé.

Az egyik fellépő, Berki Tamás az MTI-nek elmondta: a Berki Tamás Banddel 2009-ben megjelent lemeze, a Bika Jam nyitódalát, A bikát adja elő Balázs Elemér, Barcza Horváth József, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály társaságában.

"A mi előadásunk lesz a kakukktojás, hiszen egyedül erre nem készült táncos koreográfia. Mivel újabb szerzeményeim az improvizációra épülnek, az előadás nyilván annyiban fog eltérni a Berki Tamás Bandtől megszokottól, hogy ahány művész, annyiféle stílusban játszik. Annyi eltérés mindenképpen lesz, hogy gitár helyett zongora van benne és Balázs Elemér korábban, szinte véletlenül beletett egy dobszólót, amit benne hagytunk" - fejtette ki Berki Tamás.

A népszerű énekes az MTI-nek beszámolt arról, hogy bár még nincsenek határozott tervek egy új lemezt illetően, előbb-utóbb "ki fog éhezni" egy albumra, és elkezd számokat írni.

Idei tervei kapcsán Berki Tamás kitért arra, hogy a tervek szerint novemberben a Real Madrid futballklub szervezésében a Benkó Dixieland Banddel fellép a spanyol fővárosban a Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulója alkalmából szerveződő eseményen. Mint mondta, előreláthatóan a Benkó Sándor által összeállított dixieland miséből fognak részleteket előadni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés