bezár
 

art&design

2011. 01. 15.
Keleti Éva fotóművész kiállítása Varsóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Keleti Éva Prima Primissima díjas fotóművész táncos, színházi és gyermekképeiből nyílik kiállítás Varsóban, a Magyar Kulturális Intézetben hétfőn.

prae.hu

Jerger Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta az MTI-nek, hogy régóta tervezték ezt a kiállítást, mert úgy tartják, hogy Keleti Éva a kortárs magyar fotográfia meghatározó személyisége. Most az ő képeivel indítja az intézet a magyar fotográfia nagyjait bemutató sorozatát.

A kurátor, aki 10 ezer fotóból válogatta ki a tárlaton látható 25 felvételt, azt akarta, hogy a fotós egészen korai korszakából is legyenek munkák: így kerültek az összeállításba az 1950-es évek közepéről származó gyermekportrék.

Keleti Éva - ahogy azt korábban az MTI-nek is elmondta - a mozgást, a táncot mindennél jobban szerette. Ezért a művészettörténész az operaház balettelőadásairól készített jellemző Keleti-képekből is válogatott. Látható lesz fotó Bartók Csodálatos mandarin című táncjátékából, valamint Extázis című híres képe is, amelyen a hátraszegett fejű, csillogó bőrű, mozgásban levő táncosnő után úgy repül fehér ruhája, mintha abban a pillanatban angyal szállna le a színpadra.

Keleti Évát a színházi fotó nagymestereként is számon tartják. A varsói kiállításon szerepel hat, Törőcsik Mariról az 50-es, 60-as években készült képe, Darvas Ivánt pedig - ugyancsak hat nagyméretű felvételen - az Egy őrült naplója címszerepében és egy privát fotón láthatja a közönség - tette hozzá Jerger Krisztina az egy hónapig nyitva tartó tárlat anyagáról szólva.

Keleti Éva a Magyar Fotónál, az MTI jogelődjénél kezdte karrierjét, majd 1956-tól az MTI-nél folytatta, ahol rögtön a színházat kapta feladatul. Munkásságát többszörösen elismerték, legutóbb, 2008-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki. Az MTI archívumából válogatott és szerkesztett több sorozatot, például a Film-Színház-Muzsikát, benne a Davas Ivánról, Törőcsik Mariról és Kállai Ferencről kiadott albumot. Már nem fényképez, de ma is segít az MTI fotóarchívumának feltárási és rendszerezési munkáiban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés