bezár
 

art&design

2011. 01. 15.
Kiosztották az Opus Mirabile-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészettörténész szakma legrangosabb elismerését, az Opus Mirabile-díjat ismét a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai és szakemberei kapták, több kategóriában is. A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága által 1994-ben alapított, s évente kiosztott díjat idén a 2009-es év publikációi alapján ítélték oda a kitüntetett szerzőknek.

Az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül a legtöbb szavazatot Sinkó Katalinnak a Nemzeti képtár – „Emlékezet és történelem között” című, a Magyar Nemzeti Galéria Évkönyvében megjelent tanulmánya kapta. Második díjjal jutalmazták az MNG főosztályvezetőjének, Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című kötetét.

prae.hu

A többszerzős művek, kiállítási katalógusok közül a legtöbb szavazatot a Magyar Nemzeti Galéria két kiállítási katalógusa kapta. A Késő barokk impressziók. Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) és Josef Winterhalder (1743–1807) című kiállítás Jávor Anna, Boda Zsuzsanna és Verő Mária által szerkesztettkatalógusa, valamint Veszprémi Nóra, Aczél Eszter Krisztina, Békefi Eszter és Farkas Zsuzsa munkája, a Borsos József festő és fotográfus (1821–1883), című kiállítás és katalógusa.

A kritikák, könyv-, illetve kiállítás-ismertetők kategória díjazottai között is szerepel a Magyar Nemzeti Galéria. Opus Mirabile-díjat kapott Bicskei Éva a Karakterek, kosztümök, szerepek – A Magyar Nemzeti Galéria Borsos József-kiállításáról című, a Műértőben megjelent kiállítás-ismertetőjéért, valamint Végh János a szintén kitüntetett Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című könyvéről a Művészettörténeti Értesítőben megjelent recenziójáért.


 

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés