bezár
 

art&design

2011. 01. 15.
Ország Lili-kiállítás nyílik Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ország Lili festő, grafikus, bábtervező alkotásaiból nyílik kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter Gyűjteményében január 20-án - közölték a szervezők.

prae.hu

A március 6-ig látható tárlaton az Ungváron született művésznő azon munkáival ismerkedhet meg a közönség, amelyeket a huszadik század magyar képzőművészetét bemutató győri Vasilescu Gyűjteményben őriznek.

A gyűjtemény állandó kiállításon szereplő darabjai mellett a Városi Művészeti Múzeum raktára számos érdekes, a nagyközönség számára csupán időszaki kiállításokon látható alkotással rendelkezik. A múzeum tárlata ebből az anyagból mutat be válogatást, amelyben Ország Lili jól ismert Labirintus-festményei mellett feltűnnek a művésznő papír kollázsai, meseillusztrációi és az Állami Bábszínház tervezőjeként készített bábtervei is - írják a tárlat ajánlójában.

Ország Lili 1926. augusztus 8-án született Ungváron. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Berény Róbert és Szentiványi Lajos növendékeként tanult. 1950-54-ben, majd 1960-tól haláláig a budapesti Állami Bábszínház báb- és díszlettervezője volt. A hatvanas években állított ki először, egyéni kiállítása volt Izraelben (1966) és Olaszországban (1969), nagyobb anyaggal szerepelt Lengyelországban és Jugoszláviában.

Visszatérő motívumai az ősi, történelmi múlt, a letűnt kultúrák tárgyi-szellemi maradványai, töredékei, az enyészetté vált, fényes múltat idéző romvárosok. Fő műve a szürrealitás és szimbólumsugalló jelképiség elemeit egyesítő olajmonotípia sorozat (Requiem 7 képben, elpusztult emberek és városok emlékére) és a városmetamorfózis képei. Egész életművének összegzését, a 48 táblából álló Labirintus-sorozatot a művész 1978-as halála után mutatták be először a Műcsarnokban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés