bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Hintalovas és kakas kerül a londoni Trafalgar térre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy bronzból készült hintalovas fiú alakja, majd egy óriási kék kakas kerül a londoni Trafalgar tér negyedik oszlopaként ismert üres szobortalapzatra.

prae.hu

A pénteki eredményhirdetés szerint ez a két műalkotás váltja egymást a tér északnyugati sarkában üresen álló talapzaton, amelyet eredetileg IV. Vilmos angol király lovasszobrának építettek 1841-ben. Pénz hiányában a tervezett szobor sohasem készült el, és az üresen maradt emelvényen 1999-től különböző modern, művészi alkotások váltják egymást.

A legújabb, jövőre kihelyezendő nyertes Michael Elmgreen és Ingar Dragset hintalovon ülő fiú alakja, amellyel a tér és a talapzat eredeti, katonai jellegére is utalnak.

A következő évben, azaz 2013-ban a német Katharina Fritsch ultramodern kék kiskakasa vonzza majd a turistákat. A művész szerint a szobor a megújulást, az ébredést és az erőt szimbolizálja.

Boris Johnson főpolgármester szerint ezek a szellemes és titokzatos alkotások is megerősítik, hogy művészeti szempontból a világ egyik legérdekesebb nagyvárosa London.

A konzervatív britektől korábban is sok kritika érkezett a téren bemutatott modern műalkotások miatt. Öt évvel ezelőtt például Marc Quinn kéz és láb nélküli terhes nőt ábrázoló márványszobra miatt tiltakoztak sokan.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés