bezár
 

zene

2011. 01. 14.
A Fesztiválzenekar Londonban lép fel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország EU-elnöksége és a Liszt-bicentenárium alkalmából a londoni Royal Festival Hallban ad koncertet vasárnap este a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): egy Haydn- és egy Beethoven-szimfónia mellett Liszt I. zongoraversenyét játsszák Fischer Iván vezényletével, a szólista a brit Stephen Hough lesz.

prae.hu

A Londoni Magyar Kulturális Központ közlése szerint az EU-elnökség alkalmából hathónapos programsorozatot szerveznek Nagy-Britannia szerte, amelynek számos eseménye a Liszt-évhez is kapcsolódik. Lesz például Liszt-hét és Liszt-maraton, a magyar fotóművészet kiemelkedő alakjai pedig nagyszabású londoni kiállításon mutatkoznak be. Ennek a programsorozatnak az ünnepélyes nyitóeseménye lesz a vasárnapi koncert, amelyet a Royal Festival Hallt is magában foglaló kulturális központtal, a Southbank Centre-rel együtt szerveztek.

A program szerint a koncerten jelen lesz Schmitt Pál köztársasági elnök, és a műsor előtt Breuer Klára londoni magyar nagykövet-helyettes köszönti majd a közönséget a magyar EU-elnökség és a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója előtt tisztelgő emlékév alkalmából.

Londonban nagy várakozás előzi meg a Budapesti Fesztiválzenekar fellépését, a The Times interjút is közölt Fischer Iván zeneigazgatóval. "Fischer Iván a világ egyik legradikálisabb karmestere, legtöbb koncertje reveláció" - hangsúlyozza a cikk szerzője. Mint Neil Fisher írja, a karmester szerint minden koncertnek különleges ünnepnek kell lennie, soha nem szabad rutinból játszani, s ez az igény meg is valósul, valahányszor megmérettetik a zenekar.

A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy 2008-ban a BFZ volt a legfiatalabb zenekar azok közül, amelyeket a világ tíz legjobbja közé szavazott a neves nemzetközi kritikusok köre. Hozzáteszi: érdemes megismerni azokat az újszerű és bátor reformokat, amelyeket Fischer Iván az 1983-ban megalapított zenekarával elért.

"Az alapításkor egy lassan felocsúdó politikai légkör vette körül, s az emberek ki voltak éhezve valami nagy változásra. Ő megérezte az +új idők+ hívó szavát és belekezdett egy egészen újfajta zenei gondolkodási folyamat meghonosításába. Ennek eredményeként született a Budapesti Fesztiválzenekar" - mutat rá Neil Fisher, aki szerint a vasárnapi londoni hangverseny különlegesen ünnepi eseménynek ígérkezik.

Az est szólistája a neves brit zongoraművész, Stephen Hough lesz, aki öt évvel ezelőtt a londoni BBC Proms fesztiválon is fellépett a BFZ-vel nagy sikerrel. A Royal Festival Hall-beli koncert előtt, illetve után Dublinban, Toulouse-ban és Dortmundban ugyancsak Liszt I. zongoraversenyében működik közre.

A káprázatos zongoravirtuozitásáról híres Liszt Ferenc viszonylag korán próbálkozott meg először zenekarral kísért szólókoncert komponálásával. 1830 körül - tehát alig húszévesen - kezdett az Esz-dúr zongoraverseny megkomponálásába. A művet 1849-ben tanítványa, Joachim Raff közreműködésével fejezte be, de utóbb még két ízben - 1853-ban és 1856-ban is - átdolgozta. A bemutatón, 1855 februárjában Weimarban természetesen maga Liszt játszotta a szólót, a zenekart pedig Berlioz vezényelte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés