bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Népi iparművészeti múzeum nyílik Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti tárgyakat mutatja be a pénteken Budapesten megnyíló Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. A Fő utcában, a Lánchíd közelében található kiállítóhelyet a Hagyományok Háza működteti.

prae.hu

"A Hagyományok Háza munkatársainak régi álma válik most valóra, mostanáig ugyanis szinte csak papíron létezett a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum" - mondta el Beszprémy Katalin, a népművészeti módszertani műhely vezetője az intézmény megnyitása alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Felidézte: 2004-ben csatolták a Hagyományok Házához a népi iparművészeti múzeumot 8712 tétellel (kerámiákkal, fafaragásokkal, textilekkel), ekkor szembesültek azzal, hogy az intézménynek nemhogy kiállítóhelye, de még használható leltára sem volt.

A fő turistaútvonalon lévő múzeumnak végül a Budavári Önkormányzat adott helyet, a termek mögött egy nagy, a tárgyaknak megfelelő hőmérsékletet biztosító raktár is létesült. A beruházáshoz az Új Tudás Program keretéből biztosított az előző kulturális tárca 40 millió forintot, 1,5 millió forintot pedig a Nemzeti Kulturális Alap adott a földszinti állandó kiállítás installációjához.

Mint azt Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztálya és a múzeum vezetője elmondta, az állandó kiállítás címe Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve; Alkotók - tárgyak - folyamatok. A látogatók az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti alkotásokat tekinthetik meg a tárlaton.

A múzeumba a felnőttek 600, a diákok és a nyugdíjasok 300 forintért válthatnak majd belépőt. A kiállítóhely egyelőre napi 4 órát tart nyitva, a dologi kiadásokra eredetileg kapott 12 millió forint felét ugyanis időközben elvonták. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója ezzel kapcsolatban jelezte: bíznak abban, hogy visszakaphatják ezt a summát és remélik, hogy nyáron már egész nap látogatható lesz a múzeum.

Tervezik azt is, hogy a főszezonban a Magyar Állami Népi Együttes előadásainak jegyeivel is beléphessenek az érdeklődők a kiállítóhelyre.
Kelemen László beszámolt arról is, hogy 2011-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes és tíz éve alapították meg az együttest is működtető Hagyományok Házát.

A kettős évfordulót a népi iparművészeti múzeum megnyitása mellett koncertsorozatokkal, kiállításokkal és jubileumi kiadványokkal ünneplik. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon válogatást adnak a népi együttes hat évtizedének legszebb számaiból, terveznek egy koncertet Liszt Ferenc Pest-Budája címmel, amelyen olyan művek hangzanának el, amelyekben a népzenei hatások érzékelhetők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés