bezár
 

art&design

2011. 01. 13.
Elhunyt John Sadovy, 1956 krónikása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt 85 éves korában John Sadovy fotoriporter, akinek nevéhez a műfaj néhány legemlékezetesebb felvétele, többek közt az 1956-os magyar forradalom pillanatait megörökítő fényképek fűződnek.

prae.hu

A fotográfus mindössze 31 éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott forradalmat - idézte fel a The Guardian című brit lap internetes kiadása.

Sadovy egyike volt annak a maroknyi fotósnak, akiknek sikerült nyomon követniük a forradalom történéseit. A csehszlovák állampolgárságú riporter fagylaltárusnak álcázva magát jutott be Magyarországra, fényképeit világszerte leközölték. Munkáját Robert Capa Aranymedállal ismerték el, ő volt a második díjazott.

Pályafutása során dolgozott a Vogue, a Time, a Life, a Paris Match, a Picture Post és az Illustrated című magazinoknak, de szabadúszó fotóriporterként is szép sikereket ért el, több díjat is kapott.

A II. világháború hajnalán hagyta el Csehszlovákiát, a háborúban a brit haderő lengyel egységénél szolgált fotósként. Az 1940-es évek végétől Londonban élt, a hetvenes években ott alapította a Mill House Press fotónyomdát.

Az 1980-as években hanyatlani kezdett egészsége, több alkalommal volt szélütése. December 21-én bekövetkezett halálát csütörtökön jelentették brit lapok.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés