bezár
 

zene

2011. 01. 13.
Puccini és Vajda János operája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két egyfelvonásos operát mutat be péntek este a Budapesti Operettszínház: Puccini világszerte kedvelt vígoperáját, a Gianni Schicchit, valamint Vajda János Mario és a varázsló című, Európát bejárt darabját.

prae.hu

"Világszerte arra törekszenek a rangos operaházak, a neves muzsikusok, hogy a műfajt azokkal is megkedveltessék, akiknek különben eszükbe sem jutna operát hallgatni.

A Budapesti Operettszínház korábban is tett ilyesfajta kísérletet. Ez a két egyfelvonásos új, határozott lépés és Kerényi Miklós Gábor főigazgatóval még merészebb népoperai terveket is szövünk a jövőre" - mondta el az MTI-nek a Puccini-mű karmestere, a színház főzeneigazgatója, Makláry László.

Dante Isteni színjátékának egyik epizódjából írta Forzano Puccini számára a librettót, amelynek hőse a furfangos, de lenézett Gianni Schicci. Az elhunyt Buoso Donati örökségére leső rokonság kénytelen az ő segítségével a papokra hagyott javak nagy részét megszerezni. Schicchi a maga hasznára is "végrendelkezik" a halott nevében.

A família kapzsi tagjai - mivel bűntársak - kénytelenek ezt lenyelni, és azt is, hogy Schicchi lánya és unokaöccsük, Rinuccio összeházasodjon.
Az 1918-as New York-i ősbemutató óta töretlen sikernek örvendő fekete komédiát a műfaj koronázatlan királya, Woody Allen is színpadra vitte a Los Angeles-i operában 2008-ban. Vajda János operájának is irodalmi mű az alapja, Thomas Mann novellája: Cipolla, az illuzionista és a pincérfiú, Mario halállal végződő konfliktusa.

Makláry László azt is elárulta, hogy bár a téma vígoperai, a Gianni Schicchi a Puccini életműben az egyik legnehezebb instrumentális alkotás, ez nagy kihívás a zenekar számára. Ezért szokatlanul hosszú, több mint négy hónapos próbafolyamattal készültek fel a premierre.

A mintegy kilencven tagú zenekart ketté osztották, körülbelül ötvenen játsszák a Gianni Schicchit és egy kisebb, harmincas létszámú együttes kíséri a Mario és a varázslót. A Vajda-kompozíció hangszerelését már korábban elkészítette Tallér Zsófia, ez a verzió ismert szerte Európában - számolt be a karmester.

"Vajda muzsikája korunk zenéje, amely egyáltalán nem idegen attól a musical vonulattól, ami mindennapos a színházunkban" - fogalmazott a főzeneigazgató.

A négy hónapos munka felélénkítette a napi munkában kicsit elfáradt hangszereseket és az énekeseket is.

A Gianni Schicchinek ugyan minden szerepe fontos, kiemelhető a címszereplő Kálmán Péter, valamint a szerelmespárt alakító Geszthy Veronika és Boncsér Gergely. Mariót Szabó Dávid, Cipollát Szabó P. Szilveszter személyesíti meg Vajda János művében. A díszleteket Khell Csörsz, a jelmezeket Gyarmathi Ági tervezte. Az előadás koprodukció a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal és a Pécsi Nemzeti Színházzal.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés